Νέα Σχέδια Χορηγιών Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε

H Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) ανακοινώνει ότι, με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές, καθώς και την επίτευξη των στόχων της Δημοκρατίας στους τομείς των ΑΠΕ και ΕΞ.Ε., το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του που πραγματοποιήθηκε στις 31/03/2020 αποφάσισε όπως εγκρίνει τα ακόλουθα δύο Σχέδια Χορηγιών τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε:

1. Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες του 2020, και

2. Σχέδιο Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε κατοικίες του 2020.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των Σχεδίων ανέρχεται σε 8.1 εκ. ευρώ (7.5 εκ. και 0.6 εκ. αντίστοιχα) και αναμένεται να καλύψει περίπου 6.500 αιτήσεις  (4.500 και 2.000 αντίστοιχα).

Τονίζεται ότι οι αναλυτικές πρόνοιες των εν λόγω Σχεδίων Χορηγιών και η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, αναλόγως των εξελίξεων σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης συστήματος για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και την ομαλή διεκπεραίωση των Σχεδίων Χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε. Συνεπώς οι αιτήσεις για τα υπό αναφορά Σχέδια Χορηγιών –όταν ξεκινήσει η υποβολή τους– θα γίνεται ηλεκτρονικά.


Γενικές πρόνοιες Σχεδίων

1. Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στις κατοικίες του 2020.

Το Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες, καλύπτει τις ακόλουθες Κατηγορίες Επενδύσεων:

Κατηγορία 1: Θερμομόνωση Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών

Η κατηγορία προνοεί χρηματοδότηση 30% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €1.500.

Κατηγορία 2: Θερμομόνωση Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος (ΦΒ) με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων

Η κατηγορία προνοεί χρηματοδότηση 35% επί των επιλέξιμων δαπανών για τη θερμομόνωση οροφής με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.800 και χρηματοδότηση €300 ανά εγκαταστημένο kW ΦΒ, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.200. Το μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση δύναται να ανέλθει στις €3.000.

Κατηγορία 3: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων σε υφιστάμενες κατοικίες

Η κατηγορία προνοεί χρηματοδότηση €250 ανά εγκαταστημένο kW ΦΒ με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες οικιακών καταναλωτών (Κατηγορία 3Α) και χρηματοδότηση €750 ανά εγκαταστημένο kW ΦΒ για συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με μέγιστο ποσό χορηγίας €3.750 (Κατηγορία 3Β).

Το Σχέδιο προνοεί αναδρομική ισχύ (ισχύει για τις κατηγορίες 1, 2 και 3Α) και εφαρμόζεται για εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 01/10/2019.


2. Σχέδιο Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε κατοικίες

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Χορηγιών για Εγκατάσταση ή Αντικατάσταση Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε κατοικίες, θα παρέχεται χορηγία:

-μέχρι €350 ανά οικιστική μονάδα και ανά δικαιούχο, για εγκατάσταση/αντικατάσταση ολοκληρωμένου ηλιακού συστήματος θέρμανσης νερού χρήσης (κύλινδρο και ηλιακά πλαίσια),

-μέχρι €175 ανά οικιστική μονάδα και ανά δικαιούχο, για εγκατάσταση/αντικατάσταση ηλιακών πλαισίων.

To Σχέδιο προνοεί αναδρομική ισχύ και εφαρμόζεται για εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την 01/01/2019.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου