ΔΕΦΑ και CYnergy χαιρετίζουν το νέο ενεργειακό μέλλον της Κύπρου

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα ενεργειακή εποχή που εισέρχεται η Κύπρος, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Μαρτίου, μέσω διαδικτύου η παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος CYnergy με τίτλο «Shaping the Energy future of Cyprus» με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων και παραγόντων στο χώρο της ενέργειας. 
 
Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος, ο γενικός διευθυντής του προγράμματος, Παναγιώτης Ζαχαριουδάκης, υπογράμμισε ότι το Cynergy είναι ένα έργο διεθνικής σημασίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία μιας ολιστικής ανάλυσης των αναγκών της για την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου.
 
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού, ανοίγει ο δρόμος για την προσδοκώμενη ενεργειακή σύγκλιση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ευρώπη και θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή της ασφάλεια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δρ. Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος της ΔΕΦΑ.
 
Η εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση της, όπως υποστήριξε, αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη ΔΕΦΑ, η οποία με πλήρη υπευθυνότητα και πλήρη διαφάνεια θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας και στην βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής για όλους του πολίτες της Κύπρου. Η υλοποίηση του έργου προβλέπει οικονομικότερη ηλεκτρική ενέργεια, αποφυγή προστίμων που οφείλονται στα υψηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων, τόνωση της ανταγωνιστικότητας και νέες θέσεις εργασίας.
 
Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Πενταλιώτης, προϊστάμενος του Κλάδου Λειτουργίας και Διαχείρισης Έργων της ΔΕΦΑ, παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες που λήφθηκαν υπόψη κατά το στρατηγικό σχεδιασμό του έργου και το όφελος της δράσης CYnergy για την αγορά ενέργειας της Κύπρου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η βιωσιμότητα του έργου εξασφαλίστηκε με τη χορηγία των 101 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε μέσω της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF), που επετεύχθη με την κομβική συνεισφορά του CYnergy, με τον δανεισμό από EIB και EBRD με κυβερνητικές εγγυήσεις με σχεδόν 0% επιτόκιο και με την συμμετοχή της ΑΗΚ με ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.
 
Η ΔΕΦΑ εκφράζει την αμέριστη ικανοποίησή της για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα CYnergy, καθώς η υλοποίηση του προγράμματος δημιουργεί νέα δεδομένα και θέτει τις βάσεις για σπουδαία ενεργειακά βήματα στο χώρο της Κύπρου.
 
Το διεθνές πρόγραμμα CYnergy υλοποιείται με τη συμμετοχή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, ως Φορέας Υλοποίησης του έργου CyprusGas2EU, μαζί με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, την ΔΕΦΑ και τους συνεργαζόμενους φορείς από Κύπρο και Ελλάδα, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024