Πέφτουν οι υπογραφές για συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ

Χαράλαμπος Μιχαήλ  09/03/2020 10:15
Πέφτουν οι υπογραφές για συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ

Πέφτουν οι υπογραφές για συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ

Χαράλαμπος Μιχαήλ  09/03/2020 10:15
Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές μεταξύ της ΔΕΦΑ και της ΑΗΚ για συμμετοχή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ). Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις 11.30 μεταξύ των δύο πλευρών και προβλέπει την καταβολή €43 εκατ. από την ΑΗΚ για συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράφτηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα συμβόλαια για την κατασκευή και λειτουργία τερματικού αποθήκευσης και αποϋγροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό. Συγκεκριμένα, η ΕΤΥΦΑ και η κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited, υπέγραψαν τα συμβόλαια που άνοιξα τον δρόμο για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στα €290 εκaτ.  Ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση €101 εκατ. από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF). Η ΑΗΚ θα καταβάλει €43 εκατ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας