Έκκληση ΠΟΒΕΚ για έγκριση της εγγυητικής €60 εκατ. για το ηλιοθερμικό πάρκο

Έκκληση για έγκριση της κυβερνητικής εγγύησης προς την εταιρεία «Alfa Mediterranean Enterprises Ltd» ύψους €60.185.628 για χρηματοδότηση έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στα πλαίσια ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος, κάνει ο Σύνδεσμος Ηλιοθερμικών Ενεργειακών πάρκων της ΠΟΒΕΚ.
 
Με αφορμή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων και μετά την δηλωθείσα θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, να ζητήσει και πάλι αναβολή του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών είναι εσφαλμένη αφού δεν προνοείται από τον διαγωνισμό καμία κύρωση από την Βουλή.
 
«Στόχο έχει το έργο να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή μέχρι που να μην μείνει χρόνος βάσει των  χρονοδιαγραμμάτων της Ευρώπης να μπορεί τεχνικά να κατασκευαστεί», αναφέρεται.
 
Ο σύνδεσμος διατυπώνει επικρίσεις για άτομα σε διάφορες θέσεις σε Νομική Υπηρεσία, Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείο Γεωργίας και ευρωσκεπτικιστές για την μη έγκριση της εγγυητικής, αναφέροντας ότι με αυτό τον τρόπο η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται ασυνεπής έναντι των δεσμεύσεών της.

 Ζητούν από την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το θέμα στη Βουλή και από τα κόμματα να δώσουν την έγκριση, για να  διασφαλιστούν τα χρήματα της Ευρώπης τα οποία κέρδισε το έργο.
 
Διευκρινίζουν ότι με την εγγύηση που ζητούν από κοινού Υπουργείο Οικονομικών και Γεωργίας δεν θα εγγυηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία καμία εταιρεία ιδιωτικού τομέα για να κατασκευάσει οποιονδήποτε έργο, αλλά θα δώσει όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας να διασφαλίσει και να διαχειριστεί τα χρήματα που κέρδισε η εταιρεία, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να επιστρέψει οποιονδήποτε ποσόν, αφού το Υπουργείο Οικονομικών και ο κύριος του έργου αποδέχονται να εκδώσουν ισόποση τραπεζική εγγυητική πριν από οποιανδήποτε εκταμίευση ποσού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου