Πράσινο σε συγκρότημα δεξαμενών πετρελαιοειδών στο Βασιλικό

Την έγκρισή του έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος στην κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος δεξαμενών πετρελαιοειδών (ΣΔΕΠ) και των συναφών εγκαταστάσεων και προσβάσεων που θα ανήκουν στον οργανισμό ΕΛΠΕ Κύπρου (HELPE Cyprus Ltd), μέσω της θυγατρικής του, Yugen Ltd. 

Το έργο χωροθετείται εντός της περιοχής που καλύπτει το Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού και εξυπηρετεί στη μόνιμη μετεγκατάσταση του τερματικού της εταιρείας από την επαρχία Λάρνακας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη, στον τερματικό σταθμό θα αποθηκεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα συνολικού όγκου 69.000 m³ σε 11 συνολικά δεξαμενές καυσίμων. 

Συγκεκριμένα, οι συνολικές ποσότητες για κάθε τύπο καύσιμο που θα αποθηκεύεται στη ΣΔΕΠ είναι: - Κηροζίνη 2000 m³ - Βενζίνη Αμόλυβδη 98 RON 1500 m³ - Βενζίνη Αμόλυβδη 100 RON 1000m³ - Βενζίνη Αμόλυβδη 95 RON 26000 m³ - Βιοντίζελ 1000 m³ - Ντίζελ ναυτιλίας (gas oil 0.1% Θείο) 3500 m³ - Ντίζελ κίνησης LS (low sulphur diesel 0.001% Θείο) 26000 m³ - Ντίζελ θέρμανσης (0.1% Θείο) 8000 m³ .

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα θα μεταφέρονται με δεξαμενόπλοια μέγιστης χωρητικότητας 135.000 ΜΤ στην προβλήτα της VTTV. Επίσης, μελλοντικά τα δεξαμενόπλοια αυτά θα χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις και σχετικές υποδομές του (συστήματα αγωγών) λιμανιού Βασιλικού για την εκφόρτωση και μεταφορά των προϊόντων στο προτεινόμενο έργο.

Η συχνότητα εκφόρτωσης προϊόντων μέσω των παραπάνω δεξαμενόπλοιων αναμένεται να είναι περίπου δύο φορές το μήνα. Τα πετρελαιοειδή προϊόντα θα αποθηκεύονται και ακολούθως θα επανεξάγονται στην τοπική και/ ή διεθνή αγορά. Εντός των εγκαταστάσεων θα διεξάγονται εργασίες παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης, φόρτωσης και διακίνησης πετρελαιοειδών.

Για αυτόν τον σκοπό οι εγκαταστάσεις του έργου θα περιλαμβάνουν δύο περιοχές την περιοχή δεξαμενών πετρελαιοειδών και την περιοχή σταθμών φόρτωσης βυτιοφόρων, καθώς και λοιπές εγκαταστάσεις.


Οι εγκαταστάσεις παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης, φόρτωσης και διακίνησης πετρελαιοειδών της εταιρεας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) Κύπρου Ltd θα χωροθετηθούν εντός του τεμαχίου με Αρ.15, έκτασης 32500 τ.μ.  στην περιοχή Βασιλικού της κοινότητας Μαρί, στην επαρχία Λάρνακας, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης της Λάρνακας. 

Οι εγκαταστάσεις χωροθετούνται στα δυτικά των εγκαταστάσεων του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού. 

Οι γειτνιάζουσες δραστηριότητες στην περιοχή του Βασιλικού είναι κυρίως βιομηχανικές (π.χ. εγκατάσταση παραγωγής τσιμέντου, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων, λατομικές, κλπ.) και λιμενικές.

Ο χώρος του έργου εμπίπτει εντός των ορίων του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού για το οποίο έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και έχει εκδοθεί Περιβαλλοντική Γνωμάτευση.

Η πρόσβαση στο έργο θα γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου είτε από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού (κόμβος Ζυγίου), είτε από το δρόμο που συνδέει τον κόμβο Ζυγίου με την περιοχή Μαρί, είτε μέσω του δρόμου κατά μήκος της ακτογραμμής από το Ζύγι προς την περιοχή του Βασιλικού.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»
Κομισιόν: Ορόσημο για Πράσινη Συμφωνία η οδηγία για ενεργειακή απόδοση κτιρίων
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει το έργο για χάριν του έργου
Πρέσινγκ Αθήνας σε Λευκωσία για Great Sea Interconnector-«Αν χαθούν οι προθεσμίες για τα κονδύλια από Ε.Ε…»
Φωτογραφίζει Μανουσάκη και εξαπολύει πυρά για Great Sea Interconnector... Σφόδρα ενοχλημένος ο Κεραυνός
Ένθερμοι υποστηρικτές των ΑΠΕ και της βιώσιμης κινητικότητας οι Κύπριοι