«Η έλευση φυσικού αερίου από το Ισραήλ συμφέρει στην οικονομία και στους καταναλωτές»

Την πρότασή της για μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Βόρειο Καρίς του Ισραήλ στην Κύπρο, μέσω αγωγού, παρουσίασε η Energean στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η παρουσίαση της πρότασης έγινε σε χωριστές συναντήσεις που είχαν εκπρόσωποι της Energean και της VTT Vasiliko Ltd με αντιπροσωπείες των κομμάτων, υπό την αιγίδα του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρου Κυπριανού, του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, του Προέδρου της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, του Πρόεδρου των Οικολόγων κ. Γιώργου Περδίκη, του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργου Λιλλήκα και της ανεξάρτητης βουλευτού κας. Άννας Θεολόγου. 

Κατά τις συναντήσεις, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean κ. Κωνσταντίνος Νικολάου και ο Διευθυντής της VTT Vasiliko Ltd κ. Γιώργος Παπαναστασίου εξήγησαν ότι η εν λόγω πρόταση εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον της Κύπρου και είναι συμφέρουσα για την κυπριακή οικονομία και τους καταναλωτές.

Αφού ξεκαθάρισαν ότι η πρόταση της Energean δεν αντιστρατεύεται τις επιλογές της κυβέρνησης, ανέφεραν ότι συνάδει με τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάτι που επιδιώκει και επιβάλλει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί της ουσίας της πρότασης, οι κ.κ. Νικολάου και Παπαναστασίου εξήγησαν στις αντιπροσωπείες των κομμάτων ότι η Energean δεν διεκδικεί καμία μονοπωλιακή δέσμευση με το κράτος, ούτε αξιώνει οικονομική ενίσχυση για την επένδυση των 350 εκατ. δολαρίων για τον αγωγό. Εκείνο που επιθυμεί η εταιρεία, τόνισαν, είναι η αγορά να παραμείνει ανοικτή στον ανταγωνισμό, ώστε να δοθούν περισσότερες επιλογές στους δυνητικούς χρήστες φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Energean βρίσκεται υπό μορφή αιτήσεων για υποδομές και προμήθεια φυσικού αερίου στη ΡΑΕΚ, η οποία έχει και την τελική αρμοδιότητα της αδειοδότησης.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις