Την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο Λακκοτρύπης στις Βρυξέλλες

Το ζήτημα της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε παρέμβασή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός δήλωσε: “Σήμερα στο Συμβούλιο Ενέργειας, ο συνάδελφος υφυπουργός της Ελλάδας Γεράσιμος Θωμάς, έθεσε το θέμα της υπογραφής του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, όπως αυτό ανακοινώθηκε από Τούρκους αξιωματούχους. Εξήγησε ο συνάδελφος ότι αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως ως Κύπρος εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Το γεγονός αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το σώμα, για τις πρόσφατες κλιμακούμενες παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και πως αυτό παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας”, σημείωσε ο Υπουργός.

“Πρέπει να σας πω, με ικανοποίηση, ότι η Επίτροπος (Κάντρι Σίμσον) εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Κύπρο και την Ελλάδα και βεβαίως εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παρακολουθούν στενά αυτές τις τουρκικές παραβατικότητες”.

Αργότερα σήμερα ο Υπουργός θα είναι ομιλητής σε σεμινάριο που διοργανώνει το Διατλαντικό Συμβούλιο AJC, με τίτλο
"Γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο: Ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακή συνεργασία", στο Club De Warande των Βρυξελλών.
 
Το ACJ σημειώνει ότι "η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου το 2010 στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής του κλίματος για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ". "Η εκδήλωση αυτή θα επικεντρωθεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το έργο του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου, τις γεωπολιτικές επιπτώσεις και τις δυνατότητες διαφοροποίησης των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας και των διαδρομών μέσω της τριμερούς εταιρικής σχέσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ".1`2.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024