Απαλλοτριώσεις €85,2 εκατ. για Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό

Στις απαλλοτριώσεις που έγιναν διαχρονικά για την ανέγερση Ενεργειακού Κέντρο στο Βασιλικό αναφέρεται ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης απαντώντας σχετικό ερώτημα του βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

Συγκεκριμένα ο κ. Λακκοτρύπης σημειώνει «η πρώτη απαλλοτρίωση για τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό έγινε το 2003 και περιλάμβανε έκταση γης 430 δεκαριών που καταλάμβαναν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικές Χημικές Βιομηχανίες Λτδ» με συνολικό κόστος απαλλοτρίωσης της τάξης των €2.2 εκατ. περίπου. Το σχετικό Διάταγμα Απαλλοτρίωσης με αρ. 620 δημοσιεύτηκε στην επίσημη Εφημερίδα ημερομηνίας 4/7/2003.

Με την εκπόνηση του πρώτου Βασικού Σχεδιασμού του Κέντρου καταγράφηκε η ανάγκη για επέκταση του Ενεργειακού Κέντρου. Ως εκ τούτου απαλλοτριώθηκε επιπρόσθετη έκταση γης με το Διάταγμα Απαλλοτρίωσης με αρ. 340 ημερομηνίας 23/04/2009 και με συνολικό κόστος απαλλοτρίωσης ύψους €30 εκατ. περίπου.

Η ολοκλήρωση του προκαταρκτικού σχεδιασμού του προτεινόμενου Σταθμού Υγροποίησης στο Βασιλικό και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιοχής Βασιλικού που ετοίμασαν οι Σύμβουλοι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κατέδειξαν ότι μέρος της περιοχής που απαλλοτριώθηκε το 2009 δεν ήταν αναγκαία για τους σχεδιασμούς του Κράτους. Ως εκ τούτου, στις 27/01/2017 και 02/06/2017 δημοσιεύθηκε η ανάκληση μέρους της απαλλοτρίωσης της περιοχής αυτής.

Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης η περιοχή Βασιλικού, με μια επέκταση της Βιομηχανικής Ζώνης θα μπορούσε να φιλοξενήσει τον Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου και τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου που βρίσκονται στη Λάρνακα, το Τερματικό Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις. Ως εκ τούτου, με τα Διατάγματα με αρ. 433 ημερ. 26/06/2015 και 439 ημερ. 17/08/2018 απαλλοτριώθηκε γη για την δημιουργία της Ενεργειακής και Βιομηχανικής Περιοχής Βασιλικού, συνολικής έκτασης 1.508 δεκαριών περίπου και εκτιμώμενο κόστος απαλλοτρίωσης ύψους €53 εκατ. περίπου.

Σχεδιασμοί
Οι σχεδιασμοί του κράτους που αφορούν το Ενεργειακό Κέντρο στην περιοχή του Βασιλικού βρίσκονται σε εξέλιξη, ακολουθώντας τις εισηγήσεις του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού και των όρων που περιλαμβάνονται στην Περιβαλλοντική Γνωμάτευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2017.

Παράλληλα, λόγω των σχεδιασμών του κράτους για αναβάθμιση/επέκταση του Λιμανιού Βασιλικού και της μη συμπερίληψης του έργου και των χρήσεων που θα γίνονται σε αυτό, στο υφιστάμενο Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού, κρίθηκε αναγκαία η Αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού και της σχετικής ΣΜΠΕ. Η αναθεώρηση των πιο πάνω μελετών, έχει ανατεθεί μετά από διαγωνισμό σε εξειδικευμένους συμβούλους. Στο αναθεωρημένο Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης θα συμπεριληφθούν τα έργα και οι χρήσεις/δραστηριότητες που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στην περιοχή του Βασιλικού και τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη στο υφιστάμενο Χωροταξικό Σχέδιο Ανάπτυξης ή υπάρχουν αλλαγές στον σχεδιασμό/χωροθέτηση τους. Ο στόχος του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης είναι να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της περιοχής και να εξετάσει κατά πόσον τα προτεινόμενα μελλοντικά έργα και η γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής για τα επόμενα χρόνια θα είναι συμβατές με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τους κίνδυνους, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την κοινωνική διάσταση.
 
Ειδικά για το θέμα της μετακίνησης των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ως συντονιστής εργάζεται εντατικά σε συνεργασία με τις άλλες εμπλεκόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις και τα έργα που έχουν καταγραφεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληφης που υπογράφηκε με τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου το 2018. Στο Μνημόνιο καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα χρονοδιαγράμματα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, καθώς και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και ασφάλτου, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Η παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων γίνεται από την Καθοδηγητική Επιτροπή και την Υπουργική Επιτροπή που συστάθηκαν, οι οποίες συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την επίλυση τυχόν προβλημάτων/δυσκολιών που προκύπτουν.»
 

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου