Τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ για το 2020

Τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για το 2020, ο οποίος εξετάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. 

Εξάλλου, έχουν επαναπροκυηρηχθεί όλα τα σχέδια  χορηγιών, που υπήρχαν στο προϋπολογισμό του 2019 και αφορούν στις μονώσεις, θερμομονώσεις, τα σχέδια του net metering, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες, καθώς και τα σχέδια τοποθέτησης ηλεκτρικών θερμοσίφωνων στις κατοικίες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Αντρέας Κυπριανού, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί στον προϋπολογισμό -όπως αυτός έχει κατατεθεί – υπάρχει ένα  πλεόνασμα περίπου 35 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα τέσσερα νέα σχέδια χορηγιών, είπε πως αυτά αφορούν στα δημόσια κτίρια (σχολεία νηπιαγωγεία κλπ), κάτι που τους ικανοποιεί απόλυτα, γιατί θεωρούν ότι αυτή πρέπει να είναι η πολιτική χωροθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, είπε ότι θα προκηρυχθεί ένα νέο σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με επιχορήγηση στις κατοικίες, κάτι που τους ικανοποιεί ιδιαίτερα, να σχέδιο χορηγιών για την περιοχή του Τροόδους, ύψους 300 χιλιάδων ευρώ, για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή άλλων συστημάτων ΑΕΠ, μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής του Τρόοδους, όπως και η οικονομική στήριξη για τα υποχρεωμένα μέρη.

Μείωση του τέλους των ΑΠΕ

Εξέφρασε ακόμα ικανοποίηση για τη μείωση του τέλους των ΑΠΕ, που πληρώνει ο πολίτης, εξηγώντας ότι πριν τρία χρόνια είχε επιβληθεί κόστος 1 σεντ, ούτως ώστε να μπορέσει να επιβιώσει το Ταμείο ΑΠΕ.

«Περιμένουμε τους κανονισμούς για τον καθορισμό του ύψους του τέλους των ΑΠΕ και με βάση τα πρώτα στοιχεία που μας έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο αναμένεται ότι το συγκεκριμένο τέλος θα μειωθεί στο 0,4%. Μια σημαντική μείωση για τους καταναλωτές», είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι οι νέοι κανονισμοί, για τον καθορισμό του ύψους των ΑΠΕ, βρίσκονται στην Γενική Εισαγγελία, για να προσθέσει πως έχει ζητηθεί εσπευσμένα στην επόμενη συνεδρία , στις 22 του μήνα, να ετοιμαστεί και να έρθει ο νέος κανονισμός, διότι με το τέλος του έτους λήγει και η νομοθεσία που επιτρέπει στην πολιτεία να επιβάλλει ένα σεντ ως τέλος των ΑΠΕ.

«Αναμένουμε κατεπειγόντως για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε τον νέο κανονισμό που καθορίζει πριν το κλείσιμο της Βουλής» είπε.
 
Δεν θα καλυφθούν οι στόχοι, θα επιβληθεί πρόστιμο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα καλυφθούν οι στόχοι και αν θα επιβληθεί πρόστιμο, ο κ. Κυπριανού είπε πως υπάρχει διαβεβαίωση από το αρμόδιο Υπουργείο ότι με βάση τα προγράμματα, πολύ πιθανόν να υπερκαλυφθούν οι στόχοι, όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή.
«Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στο θέμα των  μεταφορών, που από το 10% που είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε ως στόχο, είμαστε κάπου στο 3%», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε πως «δεν πρόκειται ως Κύπρος, να καλύψουμε τους στόχους, που μας έθεσε η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο και στις μεταφορές το 2020 και ότι αν οι στόχοι αυτοί καλυφθούν, αυτό θα γίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει το κόστος».

«Αντί εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, βλέπουμε μετά από απίστευτη καθυστέρηση και αδράνεια και αφού φτάσαμε στο και πέντε, πρόχειρες και σπασμωδικές κινήσεις. Αναφέρθηκε και πάλι στην Επιτροπή ότι θα καλυφθούν οι στόχοι του 16% για την ηλεκτρική ενέργεια και του 10% στις μεταφορές μέχρι το 2020», είπε.

Όπως συμπλήρωσε «ρωτήσαμε ξανά και σήμερα, πως είναι δυνατόν να υλοποιηθούν αυτά τα έργα, αφού πολλές από τις αιτήσεις είναι συσσωρευμένες σε περιοχές που το δίκτυο είναι αδύνατον να ανταποκριθεί, οι τράπεζες δυσκολεύονται πάρα πολύ να χρηματοδοτήσουν τα έργα και παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής», για να σημειώσει πως «είναι ξεκάθαρο και σε αυτή τη περίπτωση, ότι αν δεν καλυφθεί ο στόχος, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τα βαρύτατα πρόστιμα».

Είπε ακόμα πως «η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό και ειδικότερα στο τομέα των ΑΠΕ, δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ολοκληρωμένη πολιτική, με αποτέλεσμα οι πολίτες για μια ακόμα φορά να πρέπει να φορτωθούν την αδράνεια, την αδιαφορία, την ανικανότητα και την προχειρότητα των κυβερνώντων», προσθέτοντας πως «το Υπουργείο Ενέργειας φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση αφού δεν ήθελαν καν να ακούσουν τις προειδοποιήσεις μας και δεν μπορεί τις παραλείψεις, τα λάθη και τις αδυναμίες τους, να πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής».

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό του Ταμείου για το 2020, σημείωσε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι θα επαναπροκηρυχθούν τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, που συμπεριλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019 και το ότι θα προκηρυχθούν 4 νέα σχέδια.

Παράλληλα, εξέφρασε έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι οι Κανονισμοί, οι οποίοι θα καθορίζουν τη νέα μεθοδολογία του καθορισμού του τέλους ΑΠΕ, ακόμα δεν έχουν κατατεθεί, τη στιγμή που σε ενάμιση μήνα θα σταματήσει η επιβολή του τέλους ύψους 1 σεντ, την οποία πριν από 3 χρόνια είχε υποχρεωθεί η Βουλή να αποφασίσει για να σώσει το Ταμείο.

«Η Κυβέρνηση ενώ είχε 3 χρόνια για να ετοιμάσει τους Κανονισμούς, για μια ακόμα φορά λόγω της ανικανότητάς της, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Ταμείου», είπε. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης, είπε ότι «συζητούμε ένα προϋπολογισμό, αλλά χωρίς να έχουμε τους κανονισμούς, οι οποίοι θα καθορίσουν ποιος πληρώνει τι».

«Εμείς ζητήσαμε να έχουμε ενώπιον μας τους κανονισμούς, βάση των οποίων φαίνεται ότι θα πρέπει να μειωθεί σοβαρά το τέλος για τις ΑΠΕ, γιατί υπάρχει ήδη περίσσευμα στο Ταμείο, άρα από 43 εκ. που πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέσα από τα τέλη των ΑΠΕ θα πάμε στις  19,5 εκ. για το 202, άρα λογικά αναμένει κάποιος μια δραστικότερη μείωση του τέλους ΑΠΕ, η οποία όμως θα πρέπει να μελετηθεί βάση των κανονισμών που θα είναι ενώπιον μας για να καθοριστεί ο τρόπος τον οποίο θα πρέπει να μπαίνει και να αναπροσαρμόζεται αυτό τέλος», σημείωσε.  

Καταληκτικά είπε πως το κόμμα του θα τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού, μόλις είναι ενώπιον του οι κανονισμοί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»