Καθυστερεί η υλοποίηση έργων ΑΠΕ

Τρόπους επίσπευσης της υλοποίησης των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αναζητούν τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τα έργα που αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση των ενεργειακών στόχων της Κύπρου για το 2020.   
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, προγραμματίζεται σύντομα μια συνάντηση των τριών αρμόδιων Υπουργών, Ενέργειας, Εσωτερικών και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μαζί με την ΑΗΚ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν τρόποι καλύτερης επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν  στην υλοποίηση έργων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων.  
 
Συναντήσεις των αρμόδιων Υπουργών είχαν γίνει και στο παρελθόν, ιδιαίτερα αφού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για αποθάρρυνση των Κύπριων και ξένων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα.  
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας του Συνδέσμου Συμμετεχόντων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας Φάνος Καραντώνης μεγάλος αριθμός αιτήσεων για ΑΠΕ από τον ιδιωτικό τομέα εκκρεμεί ενώπιον του Υπουργείου Ενέργειας, με τα έργα να καθυστερούν σημαντικά λόγω της ανάγκη εγκρίσεων από διάφορα Υπουργεία και την Κύπρο να απομακρύνεται από τους ενεργειακούς της στόχους για 2020.
 
Πρόσθεσε ότι με βάση τις υφιστάμενες διαδικασίες, τα πάρκα ΑΠΕ δεν αναμένεται να είναι έτοιμα το 2020, αλλά μπορεί να πάνε και μέχρι το 2022. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, αποθαρρύνει και ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Κύπρο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι επενδυτές είναι ξένοι που έχουν αναπτύξει κοινοπραξίες με τοπικές εταιρείες και πρόκειται για εταιρείες που επενδύουν στις ΑΠΕ σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.  
 
Ο κ. Καραντώνης έκανε λόγο για πισωγυρίσματα και στρεβλώσεις στη διαδικασία χωρίς λόγο και είπε ότι αν οι διαδικασίες κινούνταν γρήγορα μέχρι τώρα θα ήταν υλοποιημένα τα έργα.
 
Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι η ΟΕΒ είχε εισηγηθεί στα τρία εμπλεκόμενα Υπουργεία τη δημιουργία one stop shop για το θέμα των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.
 
Τέλος ανέφερε ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να προκηρύσσονται στρατηγικοί σχεδιασμοί αλλά επίσης να υπάρχει δεσμευτικό πλάνο υλοποίησης.
 
Από πλευράς του ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χαράλαμπος Ρούσος, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αναπόφευκτα λόγω της ανάγκης εγκρίσεων από τμήματα διαφορετικών Υπουργείων. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θέλει να προωθήσει την υλοποίηση των έργων που εντάχθηκαν στα σχέδια του Υπουργείου, για αυτό και γίνονται διάφορες παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες αρχές και σε ανώτατο επίπεδο.
 
Στα πλάνα της Υπηρεσίας βρίσκεται και η δημιουργία one stop shop, κάτι που αποτελεί υποχρέωσή της Κύπρου με βάση νέα ευρωπαϊκή οδηγία που θα πρέπει να υλοποιηθεί σε δύο χρόνια. Αυτό ωστόσο, πρόσθεσε, προϋποθέτει μελέτη και σχεδιασμό.
 
Αυτή τη στιγμή, είπε, εξετάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να υλοποιηθούν τα έργα.
 
Την ίδια ώρα εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα περισσότερα από αυτά θα υλοποιηθούν, αν όχι μέχρι το τέλος του 2020, το 2021.
 
Η υλοποίηση των έργων, συμπλήρωσε, θα επέτρεπε επίσης στην Κύπρο όχι μόνο να πιάσει αλλά και να ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας, αυτή τη στιγμή η διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή είναι γύρω στο 9,5 - 10% και πρέπει να αυξηθεί στο 16%. Η συνολική συμβολή των ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή 13%. Μέχρι τον Σεπτέμβριο  υπήρχαν εγκατεστημένα γύρω στα 306 MW, συνδεδεμένα στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ ο στόχος είναι γύρω στα 528 MW μέχρι 2020. Παράλληλα έχουν εγκριθεί και θα γίνουν εντός του τρέχοντος έτους, έργα συνολικής ισχύος 109 MW.
 
Εκκρεμούν έργα συνολικής ισχύος 280 MW, τα οποία είναι αδειοδοτημένα και γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν εντός του 2020, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να μιλήσει με ασφάλεια για τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσής τους.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Επανάρχισε τις εργασίες στο τερματικό η CPP-Θα συζητηθεί η ετοιμότητα του πλοίου της πλωτής μονάδας
Αυτοψία Χριστοδουλίδη στο Βασιλικό-«Βασικός στόχος της Κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού»
Υπό την επίβλεψη φορέα παρακολούθησης το τερματικό-Συστήνεται εντός του Υπουργείου Ενέργειας
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά