Το 2025 η αξιοποίηση του πρώτου κυπριακού ΦΑ

InBusinessNews  27/08/2019 12:32
Το 2025 η αξιοποίηση του πρώτου κυπριακού ΦΑ

Το 2025 η αξιοποίηση του πρώτου κυπριακού ΦΑ

InBusinessNews  27/08/2019 12:32
Το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη αναμένεται την περίοδο 2020-2025, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ενώπιον της Κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας Shell, καθώς και με μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΦΑ, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη. Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, με την κοινοπραξία να μην αποκλείει το ενδεχόμενο διενέργειας και δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Αφροδίτη, προκειμένου να διαφανούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου. Αναφορικά με τα υπόλοιπα τεμάχια, θα υπάρξουν νεότερα το αμέσως επόμενο διάστημα, τόνισε ο  Υπουργός Ενέργειας. 

RELATED ARTICLES

 
Μετά τις συναντήσεις, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΔΕΦΑ, «ο Πρόεδρος  εξέφρασε ευαρέσκεια για το γεγονός ότι μετά από αρκετές προσπάθειες για έλευση φυσικού αερίου, είχαμε πλέον ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση που είναι σημαντικό για τη χώρα για οικολογικούς, οικονομικούς λόγους και για λόγους ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού. Ο Πρόεδρος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη ΔΕΦΑ και το προσωπικό της».
 
Διαβάστε ακόμα: Το 2020-2025 η αξιοποίηση του πρώτο κυπριακού ΦΑ

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την εταιρεία Shell, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «ουσιαστικά το χαρτοφυλάκιο της περιοχής έχει περάσει πολύ πρόσφατα στα χέρια του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της εταιρείας και σήμερα ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να συναντήσει τον Πρόεδρο και να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και σε ό,τι αφορά την Κύπρο.
 
Συζητήθηκαν οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη λόγω συμμετοχής της εταιρείας στην κοινοπραξία και επειδή είναι διαχειριστής του σταθμού υγροποίησης. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τάχιστα για εκμετάλλευση του κοιτάσματος».
 
Ερωτηθείς είπε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο διαβούλευσης με την κοινοπραξία για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής. Αναμένουμε τις αμέσως επόμενες μέρες να λάβουμε τη νέα έκδοση του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που αφού συμφωνηθεί θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το αναθεωρημένο συμβόλαιο και αν το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει θετικά, θα εκδοθεί άδεια εκμετάλλευσης για να προχωρήσει το έργο».
 
Πρόσθεσε ότι «γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τις εταιρείες και από την Κυβέρνηση για να φτάσουμε σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη κοιτάσματος».
 
Σε ερώτηση είπε ότι «ουσιαστικά στη νέα έκδοση που έχουμε πάρει από την κοινοπραξία αναφέρονται αρκετά χρονοδιαγράμματα. Για το πότε θα έχουμε το πρώτο φυσικό αέριο, το χρονοδιάγραμμα που μας έχουν παραθέσει είναι το 2025». 
 
Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός είπε ότι υπάρχει πρόθεση για δεύτερη επιβεβαιωτική του κοιτάσματος Αφροδίτη, για να δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς είπε ότι για τα υπόλοιπα τεμάχια θα υπάρχουν νεότερα το αμέσως επόμενο διάστημα.
 
Σε ερώτηση αν έχει κλείσει το θέμα των αγωγών σε σχέση με την Αίγυπτο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχει κλείσει το θέμα της διακρατική συμφωνίας. Βεβαίως θα πρέπει να γίνει το σχήμα του έργου και υπάρχει αρκετή τεχνική και οικονομική δουλειά για τον αγωγό που θα συνδέει το κοίτασμα Αφροδίτη με τις ακτές τις Αιγύπτου».
 
Ερωτηθείς είπε ότι «αυτή τη στιγμή το τι επιδιώκουμε με τις υποδομές είναι τη μέγιστη ευελιξία για να μπορούμε στο μέλλον να έχουμε ενώπιον μας όλες τις επιλογές».
 
Τέλος ερωτηθείς για τα ποσοστά καταμερισμού των εσόδων ανάμεσα σε εταιρείες και κράτους, ο κ. Υπουργός είπε ότι «εξαρτάται κυρίως από την τιμή πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, από το μέγεθος του κοιτάσματος και από πολλούς παράγοντες. Για αυτό παρακινδυνευμένο να δώσουμε αριθμούς».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας