Στον Πρόεδρο για το μέρισμα της ΑΗΚ στο κράτος

Το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αναβολή της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του νομοσχεδίου σε σχέση με την επαναφορά της καταβολής μερίσματος στο κράτος από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έτσι ώστε να γίνει πρώτα η συνάντηση που έχει καθοριστεί στις 13 Μαΐου, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών. 
 
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης προειδοποίησε εντός της συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα, ότι αν η Κυβέρνηση «δεν κάνει πρώτα ουσιαστική διαβούλευση με την ΑΗΚ» για το θέμα, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, έχει καθοριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Μαΐου, συνάντηση για το θέμα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία προσκλήθηκαν να παρευρεθούν οι Γενικοί Διευθυντές της ΑΗΚ και του Υπουργείου Ενέργειας. Σημείωσε ότι η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της ΑΗΚ.
 
«Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών είναι να καλέσει την Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαβούλευση με την ΑΗΚ για αυτό το θέμα και να μην προχωρήσει με όποια τετελεσμένα για να επιβάλει την όποια απόφαση», ανέφερε ο κ. Βότσης σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής. «Εμείς θέλουμε να γίνει ο διάλογος και μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος η Επιτροπή θα συζητήσει το θέμα, αλλά δεν είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να συζητούμε ένα θέμα για το οποίο οι εμπλεκόμενοι δεν έχουν κάτσει σε ένα τραπέζι να κουβεντιάσουν», πρόσθεσε. Σε επιστολή της προς τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ, η ΑΗΚ εκφράζει την «πλήρη διαφωνία» της με τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών ότι τυχόν καταβολή εκ μέρους της Αρχής δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ΑΗΚ – παραγωγής.
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι επενδυτικές απαιτήσεις της διεύθυνσης παραγωγής της ΑΗΚ είναι σήμερα αυξημένες όσο ποτέ άλλοτε αφού θα πρέπει οι υφιστάμενες μονάδες παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού να μετατραπούν/αναβαθμιστούν για καύση φυσικού αερίου και να εγκατασταθούν τα αναγκαία, πολύπλοκα και ψηλού κόστους συστήματα αντιρρυπαντικών τεχνολογιών στις μονάδες παραγωγής του Σταθμού στο Βασιλικό έτσι ώστε να συμμορφώνονται με τις αυξημένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις και να καταστεί δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους. Επίσης να αναβαθμιστεί και να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με νέες μονάδες συμβατικής παραγωγής και να προχωρήσει παράλληλα στην εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα βοηθήσουν στη σταδιακή μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και στην επίτευξη των στόχων του κράτους προς την ΕΕ.
 
Η καταβολή μερίσματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί πρακτική που εφαρμόζεται από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και την Αρχή Λιμένων Κύπρου, πρακτική που μέχρι σήμερα δεν επηρέασε το αναπτυξιακό τους έργο. Το ΥΠΟΙΚ σημειώνει περαιτέρω ότι η καταβολή μερίσματος και από την ΑΗΚ δεν θα επηρεάσει την ανάπτυξη της παραγωγής, η οποία αποτελεί, όπως αναφέρει, ανταγωνιστική υπηρεσία και αφορά μόνο την ΑΗΚ και τον ιδιοκτήτη της. Προσθέτει ότι ο απαραίτητος προγραμματισμός για την ανάπτυξη της παραγωγής ρυθμίζεται κατ΄ έτος στα πλαίσια και έγκρισης του προϋπολογισμού της ΑΗΚ.
 
Σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, η ΑΗΚ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2008 εξαιρέθηκε από την καταβολή του εν λόγω μερίσματος για το 2007 λόγω μείωσης των τιμών προς συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών και στη συνέχεια με πρόταση νόμου το 2011 λόγω των γεγονότων στο Μαρί. Η ΑΗΚ από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχει καμιά υποχρέωση για καταβολή μερίσματος προς το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Η ΑΗΚ, σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα με αποτέλεσμα το αποθεματικό της να φθάνει το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το τέλος του 2017 σε σύγκριση με 0,7 δισ. το 2007.
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι με το νομοσχέδιο διαφωνεί το ΔΣ της ΑΗΚ και «έχει απαριθμήσει τους λόγους οι οποίοι είναι πολλοί, ουσιαστικοί και κρίσιμοι για την κυπριακή οικονομία, για τον τομέα της ενέργειας και για την κοινωνία».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις