Η Κίνα θα αποκτήσει το 20% της ρωσικής Arctic LNG

  26/04/2019 08:10
Η Κίνα θα αποκτήσει το 20% της ρωσικής Arctic LNG

Η Κίνα θα αποκτήσει το 20% της ρωσικής Arctic LNG

  26/04/2019 08:10

Η ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Novatec υπέγραψε συμφωνία με τις κινεζικές CNOOC και CNODC (θυγατρικές της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας CNPC) βάσει της οποίας θα πουλήσει στην κάθε μια εταιρεία το 10% στη δεύτερη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG.
 

Κατά αυτόν τον τρόπο η Κίνα θα καταστεί ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη νέα αυτή μονάδα LNG, στην οποία η ίδια η Novatec προτίθεται να διατηρήσει το 60%, ενώ η γαλλική Total συμμετέχει ήδη με 10%.
 
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Novatec να πουλήσει σε κάποιο ακόμη επενδυτή το υπολειπόμενο 10%. Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ "Μια ζώνη ένας δρόμος" που πραγματοποιείται στο Πεκίνο.
 
Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC συνεργάζεται ήδη με τη ρωσική Novatec, στην πρώτη μονάδα παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Yamal LNG στην οποία συμμετέχει με το 20%.

Η προσέλκυση κινεζικών εταιρειών είναι σημαντική για την υλοποίηση του έργου, γράφει η εφημερίδα Kommersant καθώς αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη μονάδα Arctic LNG, να προωθήσει στην αγορά τουλάχιστον το 20% του υγροποιημένου αερίου (καθώς, με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι νέοι εταίροι θα πρέπει να προωθήσουν στην αγορά μακροπρόθεσμα, ποσότητες αερίου που αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής της εταιρείας στο εν λόγω έργο).
 
Η δυνατότητα παραγωγής της μονάδας Arctic LNG, υπολογίζεται να φθάσει τους 19,8 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Εκτός των άλλων η προσέλκυση κινεζικών εταιρειών θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή κινεζικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της μονάδας Arctic LNG καθώς και στη χρηματοδότηση της ναυπήγησης τάνκερ που θα μεταφέρουν LNG.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας