Μονοπώλησαν οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου και περιφερειακή συνεργασία

Το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης αυτή τη βδομάδα στο Eastern Mediterranean Gas Conference 2019 (EMGC 2019) στην Κύπρο που προσέλκυσε στελέχη κορυφαίων εταιρειών ενέργειας.

«Με την στήριξη των εταιρειών που διαχειρίζονται τεμάχια στις ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου και εκπροσώπηση από την ευρύτερη περιοχή, το EMGC αποτελεί πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και δικτύωσης για όσους ενδιαφέρονται για τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε η επικεφαλής του συνεδρίου, Catherine Watkins. «Με την πρόσφατη ανακάλυψη της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου, περαιτέρω εξερευνήσεις και έργα σε εξέλιξη, η Ανατολική Μεσόγειος αναμένεται να αποκτήσει σημαντική επιρροή στη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου».

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες από 18 χώρες, άνοιξε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες τις Ανατολικής Μεσογείου, τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου και την εμπορική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής. Ακολούθησαν ομιλίες από στελέχη της Eni και της Total, δύο εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή. Ο  Carlo Vito Russo, Executive Vice President, Europe and Russia της Eni, μίλησε για το καθεστώς της ανάπτυξης πηγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι πρόσφατες γεωτρήσεις του 2018 και του 2019 έχουν αποδείξει ότι το γεωλογικό μοντέλο του Zohr εκτείνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο Yves Grosjean της Total αναφέρθηκε στην επιθυμία της Κύπρου να γίνει «ο υπεύθυνος  ενεργειακός παίκτης». Ο κ. Grosjean είπε ότι αυτό «έχει να κάνει με την παροχή αξιόπιστων, προσιτών και υπεύθυνων ενεργειακών λύσεων».

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του φετινού συνεδρίου ήταν η απογευματινή συζήτηση πάνελ μεταξύ στελεχών της Eni, της Total και της ExxonMobil. Τα στελέχη των εταιρειών που διαχειρίζονται τεμάχια στις ΑΟΖ της περιοχής συζήτησαν για το πώς η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της, ώστε να αποτελέσει κέντρο παροχής υπηρεσιών πετρελαίου και φυσικού αερίου, διερεύνησαν τα σχετιζόμενα πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις και πρότειναν στρατηγικές για την καθιέρωση της Κύπρου σε αυτό τον ρόλο.

Το EMGC 2019 διοργάνωσε η Gulf Energy Information και στήριξε η Eni και η Total. Το EMGC θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 4-5 Μαρτίου 2020.

Σχετικά με την Gulf Energy Information:
Εδώ και πάνω από 100 χρόνια, η Gulf Energy Information κατέχει ηγετική θέση στον τομέα παροχής επιχειρηματικής και τεχνικής γνώσης στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από την ίδρυσή της το 1916, η Gulf Publishing Company έχει εξελιχθεί από μια έκδοση - το Oil Weekly - σε μια εταιρεία εκδόσεων που καλύπτει upstream, midstream και downstream. H Gulf Energy Information εκδίδει κορυφαίες εξειδικευμένες εκδόσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου: το World Oil, το Hydrocarbon Processing, το Gas Processing & LNG, το Petroleum Economist, το Pipeline & Gas Journal, το Pipeline News και το Underground Construction. Επιπρόσθετα, η Gulf παράγει βάσεις πληροφοριών (Construction Boxscore και Energy Web Atlas) που περιλαμβάνουν ενδελεχή δεδομένα για ενεργειακά έργα και μονάδες.

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου