Α. Πουλλικάς: Σε απόλυτη αρμονία με τους στόχους της ΡΑΕΚ

Ο νέος ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Power Energy Cyprus αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τους στόχους της ΡΑΕΚ. Αυτό ανέφερε ο  πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου Ανδρέας Πουλλικάς επισημαίνοντας ότι το έργο θα συμβάλει ώστε να μεταβούμε από τη σημερινή μονοπωλιακή κατάσταση, σε κατάσταση πλήρους ανταγωνισμού στον τομέα του ηλεκτρισμού.
 
Κατά το τελευταίο διάστημα η ΡΑΕΚ, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής και Εθνικής νομοθεσίας, έλαβε σειρά αποφάσεων που στοχεύουν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς της Κύπρου σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή και την ενθάρρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, η ΡΑΕΚ έλαβε διάφορες σημαντικές αποφάσεις στοχεύοντας στην εναρμόνιση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα της ενέργειας που θα οδηγήσουν τη χώρα μας προς την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση των προνοιών της Ενεργειακής Ένωσης.
 
Κύριο χαρακτηριστικό μιας αγοράς ηλεκτρισμού είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού συστήματος, η οποία έχει δύο πτυχές. Η πρώτη πτυχή αφορά την επάρκεια, την ικανότητα δηλαδή του ηλεκτρικού συστήματος να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών του, τόσο σε ηλεκτρική ισχύ, όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια και η δεύτερη πτυχή αφορά την ασφάλεια, την ικανότητα δηλαδή του ηλεκτρικού συστήματος να παραμένει σε λειτουργία μετά από ξαφνικές διαταραχές που μπορεί να συμβούν. Δηλαδή η αξιοπιστία του ηλεκτρικού συστήματος αφορά την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού στους καταναλωτές. Η οποιαδήποτε διακοπή είναι μη αποδέκτη, καθώς όχι μόνο διακόπτει το σύστημα εμπορικών συναλλαγών, αλλά μπορεί να αφήσει χωρίς ηλεκτρισμό για πολλές ώρες μια ολόκληρη περιοχή ή ακόμη και ολόκληρη τη χώρα μας.
 
Για αυτό, όσον αφορά την επάρκεια, η ΡΑΕΚ με βάση τις εξουσίες που της παρέχει ο Νόμος έχει εκπονήσει τα τελευταία δύο χρόνια τρεις μελέτες που αφορούσαν την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου για τα επόμενα 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα έχουν καταδείξει ότι μεταξύ των ετών 2022 και 2024, δημιουργείται σοβαρή έλλειψη στην επάρκεια ισχύος στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής και διαφαίνεται η επιτακτική ανάγκη για είσοδο νέου συμβατικού δυναμικού της τάξης περίπου των 600 μεγαβάτ, λόγω της ετήσιας αυξανόμενης ζήτησης σε ηλεκτρισμό, αλλά κυρίως λόγω της επικείμενης απόσυρσης των έξι ατμοστροβίλων του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας της ΑΗΚ.
 
Σήμερα, η συνολική αδειοδοτημένη από τη ΡΑΕΚ συμβατική ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να καλύψει μέχρι το έτος 2024 περίπου στα 620 μεγαβάτ, ικανή να επιλύσει το πρόβλημα επάρκειας ισχύος που δημιουργείται στη χώρα μας μεταξύ των ετών 2022 και 2024.
 
Πρωταρχική έγνοια και υποχρέωση της ΡΑΕΚ είναι να παρέχεται η ηλεκτρική ενέργεια στον τελικό καταναλωτή στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, το οποίο αναμένεται λογικά να επιτευχθεί με την εισαγωγή ανταγωνισμού στην παραγωγή και στην προμήθεια ηλεκτρισμού.
 
Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την αγορά ηλεκτρισμού για την πλήρη εμπορική λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο είναι συμβατό με το μοντέλο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχει υιοθετηθεί από τα πλείστα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καθοριστεί με Ρυθμιστικές Αποφάσεις της ΡΑΕΚ.
 
Η εταιρεία Power Energy Cyprus κατέχει άδεια από τη ΡΑΕΚ για κατασκευή και λειτουργία συμβατικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 230 μεγαβάτ. Η μονάδα θα είναι τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, δηλαδή ο συνδυασμός αεριοστρόβιλων με ατμοστρόβιλο. Με αυτό τον τρόπο, τα καυσαέρια από τους αεριοστρόβιλους, αντί να διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα σε ψηλή θερμοκρασία χρησιμοποιούνται για παραγωγή ατμού και χρήση του ατμού σε ατμοστρόβιλο για επιπλέον παραγωγή ηλεκτρισμού.
 
Τέτοιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο και έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας Power Energy Cyprus θα έχει την πιο υψηλή απόδοση από όλες τις εν λειτουργία μονάδες και με τη χρήση φυσικού αερίου θα είναι η πιο οικονομική μονάδα στο ηλεκτρικό μας σύστημα.
 
Έχοντας υπόψη ότι η ΑΗΚ είναι ρυθμιζόμενη επιχείρηση με ρυθμιζόμενη διατίμηση χονδρικής, αναμένεται ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της εταιρείας Power Energy Cyprus θα μπορεί να συνάπτει διμερή συμβόλαια με προμηθευτές ηλεκτρισμού σε χαμηλότερες τιμές. Ήδη, ο όμιλος εταιρειών του κ. Χρυσοχού έχει αιτηθεί και έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕΚ και ως προμηθευτής ηλεκτρισμού. Δηλαδή, έχει πλέον όλες τις απαιτούμενες από τη ΡΑΕΚ άδειες για να συμμετέχει τόσο στην αγορά χονδρικής όσο και στην αγορά λιανικής για την ικανοποίηση των αναγκών σε ηλεκτρισμό των μελλοντικών πελατών του. Μικρές ποσότητες ισχύος που πιθανόν να μην μπορούν να συμβολαιοποιηθούν θα μπορούν να διοχετεύονται στην προ-ημερήσια αγορά, στην αγορά επικουρικών υπηρεσιών καθώς και στην αγορά εξισορρόπησης σε πραγματικό χρόνο.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent