ENERFUND: Εντοπισμός ευκαιριών ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων

Το εργαλείο ENERFUND στοχεύει στην κινητοποίηση επενδύσεων ριζικής ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων στην Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Horizon 2020»  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέχει χρήσιμες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σε ενδιαφερόμενους φορείς (όπως χρηματοδοτικούς φορείς, τοπικές αρχές και πάροχους Ενεργειακών Υπηρεσιών), που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το εργαλείο χρησιμοποιεί κυρίως δεδομένα από βάσεις δεδομένων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων, αλλά και άλλες βάσεις δεδομένων, τα οποία διατίθενται σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τον χρήστη, με την παρουσία χάρτη, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να αναζητήσει ευκαιρίες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.
 
Το  δωρεάν εργαλείο ENERFUND περιλαμβάνει δεδομένα κτιρίων και κτιριακών μονάδων από 13 χώρες της Ευρώπης και προσφέρει τη δυνατότητα σύγκρισής τους μέσω της βαθμολογίας ENERFUND. Η βαθμολογία κυμαίνεται από το 0 (καμία προοπτική ενεργειακής αναβάθμισης) μέχρι το 100 (ιδανικό κτίριο για ενεργειακή αναβάθμιση) και είναι το αποτέλεσμα μιας εξίσωσης που  χρησιμοποιεί επιλεγμένες παραμέτρους, καθοριστικές για τη λήψη απόφασης ενεργειακής αναβάθμισης σε ένα κτίριο. Οι σημαντικές αυτές παράμετροι είναι το εμβαδόν του κτιρίου, το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, το έτος ανέγερσης, οικονομικά στοιχεία που αφορούν την αξία των κτιρίων στην περιοχή που βρίσκεται το κτίριο, ο βαθμός χρήσης του κτιρίου, ο βαθμός οικονομικής συνεισφοράς του επενδυτή στην ενεργειακή αναβάθμιση, τα επίπεδα ηχορύπανσης στην περιοχή και η κατάσταση ιδιοκτησίας του κτιρίου. Η εξίσωση της βαθμολογίας έχει αναπτυχθεί ώστε να είναι κοινή για όλες τις χώρες και να μπορεί να εφαρμοστεί όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα κτιρίων.
 
Το διαδικτυακό εργαλείο διατίθεται από τον Ιανουάριο του 2018 και από τότε αναβαθμίζεται συνεχώς, παρέχοντας στον χρήστη περισσότερες επιλογές και δυνατότητες, καθώς επίσης και περισσότερα δεδομένα για τα κτίρια.  Παρέχει πληροφορίες για κτίρια στις εξής χώρες: Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί στο εργαλείο  73 εκατομμύρια δεδομένα κτιρίων από 8 εκατομμύρια Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ για κάθε κτίριο καθορίζεται η ακριβής του τοποθεσία και προβάλλεται στον χάρτη με μια κουκκίδα με χρώμα που αντιστοιχεί στην  ενεργειακή του κλάση. Το εργαλείο φιλοδοξεί να προσφέρει σύντομα περισσότερα δεδομένα και δυνατότητες!

Οι δυνατότητες του εργαλείου παρουσιάστηκαν τον Ιανουάριο του 2019, σε συνέδριο στις Βρυξέλλες με τίτλο  “New technologies and open data levers to achieve climate and energy goals”.Η παρουσίαση αυτή ήταν ένα μέρος από μια ευρεία συζήτηση με κύριο θέμα τα ενεργειακά δεδομένα στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν και οργανισμοί από άλλα σχετικά έργα, ενώ περιλάμβανε ομιλητές από διάφορους φορείς (Climate KIC, DG Energy, Energy Web Foundation, κ.α). Όλες οι παρουσιάσεις του συνεδρίου είναι διαθέσιμες στον πιο κάτω σύνδεσμο της ιστοσελίδας ENERFUND:

Για περιήγηση στο εργαλείο επισκεφθείτε τον σύνδεσμο http://app.enerfund.eu/ ενώ στο κανάλι YouTube διατίθενται βίντεο  επεξήγησης της χρήσης του:

 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@enerfund.eu και για τα τελευταία νέα επισκεφτείτε τον σύνδεσμο http://enerfund.eu/
 

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου