Hermes: Φωτοβολταϊκά πάρκα στα δύο αεροδρόμια

Την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, προγραμματίζει για το 2019 η Hermes Airports. Στόχος είναι να καλυφθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) το 25% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου Λάρνακας και κατά 30% του αεροδρομίου Πάφου.

Για τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντισταθμιστικής δράσης σχετικά, η Hermes απέσπασε λίγο πριν την εκπνοή του 2018 το τρίτο επίπεδο του πιστοποιητικού ACA, το οποίο κατέχουν σήμερα μόνο 53 αεροδρόμια παγκοσμίως.

Πλέον, στοχεύει στην τέταρτη και κορυφαία πιστοποίηση ACA από το ACI για τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Φωτοβολταϊκό 3,5 MW στη Λάρνακα
Η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων της Κύπρου προγραμματίζει την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκή τεχνολογία, οι εγκαταστάσεις της οποίας θα φιλοξενούνται σε τεμάχια εντός των ορίων του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας. 

Όπως αναφέρεται σε έκθεση που κατατέθηκε ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, η μονάδα παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι δυναμικότητας μέχρι 3,5 MW. 

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας (μέθοδος της αυτοπαραγωγής).

Το προτεινόμενο έργο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός του περιβάλλοντα χώρου του αεροδρομίου Λάρνακας σε απόσταση 4 χιλιομέτρων νότια της πόλης Λάρνακας. Το ΠΕ χωροθετείται 1,5-2 χλμ. νοτιοδυτικά του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού και 3-3,5 χλμ. βορειοδυτικά της κοινότητας Κιτίου. 
 

Το έργο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από το κτήριο του αεροδρομίου, 1,7 χλμ. από τον Πύργο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και περίπου 650-700 μέτρα από τον διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης. 
 

Το συνολικό εμβαδό της περιοχής του προτεινόμενου έργου είναι περίπου 70,000 τ.μ.

Φωτοβολταϊκό 1,1 MW στην Πάφο
Εξάλλου, στα πλαίσια προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Hermes Airports προγραμματίζει επίσης την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 1,1 MW, σε τεμάχιο πλησίον των ορίων του αεροδρομίου Πάφου, σε απόσταση 10 χλμ. νότιο-ανατολικά της πόλης Πάφου.  
 

Το έργο χωροθετείται 3,5 χλμ. νοτιοανατολικά της κοινότητας Αχέλεια, 3 χλμ. νότια της κοινότητας Τίμης και 3,2 χλμ. νοτιοδυτικά της κοινότητας Μανδριά. 

Το εμβαδό της περιοχής του συγκεκριμένου έργου είναι περίπου 50,000 τ.μ. Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρα από το κτήριο του αεροδρομίου, 2,1 χλμ. από τον Πύργο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και περίπου 350 μέτρα από τον αεροδιάδρομο.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent