KEBE: Πλήρης ικανοποίηση από στήριξη ΗΠΑ για East-Med

Πλήρη ικανοποίηση εκφράζει το ΚΕΒΕ διά του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη για το μήνυμα Τραμπ μέσω του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου East-Med ο οποίος θα πρέπει θεωρείται ως προπομπός ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το μήνυμα του Προέδρου των ΗΠΑ διαβάστηκε στο πλαίσιο της πέμπτης Τριμερής Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ, από τον Αμερικανό πρέσβη του Ισραήλ, David Friedman. Συγκεριμένα, ο κ. Friedman επισήμανε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου. «Αυτή η συνεργασία αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και βασίζεται σε κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές αξίες που οι τρεις χώρες μοιράζονται μαζί με τις ΗΠΑ. Κατά τα τελευταία χρόνια η τριμερής συνεργασία έχει αναπτυχθεί σε σημαντικά έργα σε διάφορους τομείς, όπως η Ενέργεια, η προστασία του Περιβάλλοντος, η Καινοτομία και πολλοί άλλοι. Ένα από αυτά, ο αγωγός East Med επιδιώκει να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Ιταλία  και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εταίροι σε σχεδιαζόμενα έργα. Αυτό το έργο είναι μεγάλης σημασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το έργο αυτό και τους στόχους του που βοηθούν στο να ποικίλουν οι πηγές ενέργειας σε όλη την περιοχή και να φέρουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης δήλωσε στο ΙnBusinessNews πως «όλοι έχουμε εντυπωσιαστεί από την υποστηρικτική δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στο Ισραήλ ο οποίος έδωσε πλήρη υποστήριξη στην τριμερή και στη δημιουργία του αγωγού East-Med. O κ. David Friedman μετέφερε προσωπικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Το εν λόγω μήνυμα θεωρείται αρκετά ενθαρρυντικό και αποτελεί την ξεκάθαρη και απροκάλυπτη θέση των ΗΠΑ ότι θα στηρίξουν με όλα τα μέσα την λειτουργία του East-Med σαν αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος συνιστά προπομπό ειρήνης στη Μέση Ανατολή».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΒΕ στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής πρόεδρος πραγματοποίησε αρκετές και συντονισμένες επαφές με τα επιμελητήρια Ελλάδας και Ισραήλ τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρο του Ελληνικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Μίχαλο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ισραηλινών Επιμελητηρίων Uriel Lynn.

Σημειώνεται πως στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Γιώργος Λεπτός και ο πρόεδρος του κυπρο-ισραηλινού επιχειρηματικού συνδέσμου Χριστάκης Παπαβασιλειου.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις