Η ελληνική ενεργειακή γεωπολιτική και οι θέσεις της Κύπρου

InBusinessNews  23/11/2018 14:30
Η ελληνική ενεργειακή γεωπολιτική και οι θέσεις της Κύπρου

Η ελληνική ενεργειακή γεωπολιτική και οι θέσεις της Κύπρου

InBusinessNews  23/11/2018 14:30
Η νηφάλια αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αυξανόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, οι εξελίξεις στις έρευνες της Exxon Mobile στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα λάθη της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, ο ρόλος της Αθήνας και τα προβλήματα της στην εφαρμογή της επερχόμενης οδηγίας της ΕΕ για την ενέργεια, εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά σε εκδήλωση του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ΚΚΕΔΥ), με τίτλο: «Η Ελληνική ενεργειακή Γεωπολιτική: Προκλήσεις και Προοπτικές στη Νοτιανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

RELATED ARTICLES


Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή το Κείμενο Εργασίας του Θεόδωρου Τσακίρη, Επίκουρου Καθηγητή Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην έως τώρα εξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη, την άνοδο της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την πορεία ιδιωτικοποίησης της Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), και τη συνεργασία του Κράτους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ομιλητής εξήγησε τα λάθη και τις αχρείαστες καθυστερήσεις στην προσπάθεια εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από την Ελλάδα, το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα από το 2020 όταν θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά η νέα νομοθεσία της ΕΕ, η οποία αν αγνοηθεί, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει τεράστια πρόστιμα, τις τριβές Ελλάδας-Κύπρου στο ενεργειακό με υπαιτιότητα τα λάθη της πρώτης, τη δυσχερή θέση των Ελληνικών νησιών στο θέμα της ηλεκτροδότησης τους, και τη σημασία των Ρωσικών ενεργειακών πόρων για την Ελλάδα και την ΕΕ. Μίλησε για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σημασία της αναβάθμισης του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή. «Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε τον ενεργειακό στραγγαλισμό που επιχειρείται από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν» υπενθύμισε, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος είναι προχωρημένο φυλάκιο για την Τουρκική επεκτατικότητα.

Για την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και το νηφάλιο τρόπο αντιμετώπισης της από την Κύπρο, μίλησε ο Γιώργος Χριστοφίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ενεργειακής και Θαλάσσιας Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου. Αναφέρθηκε στις παράνομες ενέργειες του Barbaros και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν, τόνισε πως οι έρευνες της Exxon Mobile συνεχίζονται κανονικά, ανέλυσε την πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική της Κύπρου, ενώ τόνισε τη προσήλωση της Λευκωσίας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης. Ολοκλήρωσε αναφέροντας πως λόγω της συμπεριφοράς της η Τουρκία, η οποία δε δείχνει έτοιμη για συνεργασία, είναι απομονωμένη.

«Είναι προφανείς οι στόχοι της Τουρκίας για επικυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι φανερό πως καμία απόφαση για την ενέργεια στην περιοχή δε μπορεί να παρθεί χωρίς την Τουρκική συναίνεση», σημέιωσε ο καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του ΚΚΕΔΥ. Επισήμανε τα δημογραφικά προβλήματα στην Κύπρο, την αναγκαιότητα διατήρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τεράστια ανισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κατέληξε υπενθυμίζοντας πως «και το Διεθνές Δίκαιο έχει τα όρια του».
Ακολούθησε ευρύς διάλογος με το κοινό. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Κημήτρης.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας