Λ. Χριστοφόρου: Η Κύπρος μπορεί να καταστεί παράδειγμα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ

Η Κύπρος μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της ενέργειας και να καταστεί παράδειγμα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ιδιαίτερα της Ηλιακής, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου και παραδέχεται ότι η πετρελαιοεξάρτηση ήταν καταστροφή για όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.
 
Σε συνέντευξη με αφορμή τους δεσμευτικούς στόχους που έθεσε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο για τις ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και για την ενεργειακή απόδοση, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι ως Κύπρος μπορούμε να εφαρμόσουμε πρωτοπόρα τεχνολογικά ηλιακά συστήματά με ψηλές αποδόσεις και με σημαντικές περιβαλλοντολογικές επιδόσεις.

«Η Κύπρος ήδη υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με τη παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία. Οφείλουμε να γρηγορούμε και να πρωτοπορούμε σε αυτά τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα. Το ολοκληρωμένο εθνικό, ενεργειακό και κλιματικό μας σχέδιο πρέπει να’ ναι πιο φιλόδοξο και να ξεπερνά και τους ευρωπαϊκούς στόχους. Η Κύπρος έχει όλα τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει, στα ενεργειακά», αναφέρει.

Ο κ. Χριστοφόρου υπενθύμισε ότι από την περίοδο που ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, ήταν και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή των πηγών ενέργειας που εξ´ορισμού δεν εξαντλούνται ποτέ και ανανεώνονται.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Κύπρος όφειλε εδώ και χρόνια από μόνη της να εφαρμόσει ενεργειακή πολιτική, όπου θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών, από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εάν το πετυχαίναμε αυτό, τα οφέλη θα ήταν τεράστια για την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνία, την ανάπτυξη και τους Κύπριους πολίτες.  Η Κύπρος διαθέτει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, με την Ηλιακή Ενέργεια την οποία δεν αξιοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης σημαντικές ΑΠΕ, για τον τόπο μας, είναι η Αιολική Ενέργεια,  αξιοποίηση της Βιομάζας κ.ά», αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου.

Πρόσθεσε πως ο στόχος, όπως τέθηκε από την ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή το 2030 οι ενεργειακές ανάγκες κάθε χώρας να καλύπτονται στο 32% από ΑΠΕ, είναι εφικτός για τη χώρα μας και διερωτήθηκε γιατί πρέπει να μας το επιβάλει η ΕΕ αφού είναι προς το συμφέρον μας κι εμείς μπορούμε κάλλιστα να πάμε και στο 50% και ψηλότερα ακόμη.
 
«Η τεχνολογία των ΑΠΕ προχώρησε τόσο πολύ, που κατέστη ελκυστική στις τιμές της και αποδοτικότατη ενεργειακά. Για την Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια, η πετρελαιοεξάρτηση ήταν καταστροφή για όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Πριν από μερικά χρόνια πρότεινα στη Βουλή και τελικά υιοθετήθηκε το NET METERING. Δηλαδή να μπορεί ο οικιακός καταναλωτής να παράγει ενέργεια για ιδίαν χρήση και το πλεόνασμα να το αγοράζει η ΑΗΚ. Κατ´ ανάλογο τρόπο πρότεινα και προτείνω, αυτό το μέτρο, να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις και στους αγρότες και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να παράγει ενέργεια για ιδίαν χρήση», ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφόρου, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει απεξάρτηση της Κύπρου, σε μεγάλο βαθμό από την ΑΗΚ και θα μειωνόταν κατακόρυφα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για κάθε νοικοκυριό.

«Φυσικά ισχύει ως κανόνας, ότι η καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας είναι η ενέργεια που δεν καταναλώνεται. Πιστεύω ότι και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να γίνουν πάρα πολλά Συγκεκριμένα, μπορεί το κράτος να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία για αλλαγή όλων των λαμπτήρων κι αντικατάσταση των, με οικονομικότερους. Να υπάρξει εκστρατεία πληροφόρησης για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και να συνεχίσουν πιο γενναιόδωρα προγράμματα εξοικονόμηση ενέργειας για τις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες εγκαταστάσεις», δηλώνει ο Ευρωβουλευτής.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως το δικαίωμα πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια σήμερα, είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ένας συμπατριώτης μας, ούτε ένα νοικοκυριό που να μην έχει άνετη κι ελεύθερη πρόσβαση στο πολύτιμο αγαθό του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης. «Οφείλει λοιπόν το κάθε κράτος μέλος να διασφαλίσει όλες τις ευάλωτες ομάδες από τον κίνδυνο της ενεργειακής ένδειας κι αυτό το απαιτεί και η ΕΕ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη