Λακκοτρύπης: Σημαντικός ο ρόλος ΑΗΚ στην επίτευξη στρατηγικών στόχων

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Πολιτείας στον τομέα της ενέργειας διαδραματίζει η ΑΗΚ ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης κατά την παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2017, υπογραμμίζοντας πως η δράση της δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις συνήθεις δραστηριότητές της, δηλαδή την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εκτείνεται και στα θέματα υποδομής φυσικού αερίου, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε τρίτους και την αφαλάτωση νερού για σκοπούς άρδευσης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο Οργανισμός συμβάλλει, επίσης, στην προώθηση των στόχων μας για αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην Ηλεκτροπαραγωγή, μέχρι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, μέσω των διμερών συμβολαίων που συνάπτει με τους παραγωγούς για αγορά της παραγόμενης ενέργειας.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στην εξαγγελία του Υπουργείου του για επεξεργασία νέας Δέσμης Σχεδίων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Α.Π.Ε και ΕΞ.Ε με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές και την επίτευξη των στόχων της Δημοκρατίας για το 2020. «Συγκεκριμένα, θα εξαγγείλουμε σύντομα τις λεπτομέρειες για χρηματοδότηση μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) και εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε), περιλαμβανομένων συνδυασμών εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος με net metering, με τη θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών και τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in».

«Η ΑΗΚ, με ποσοστό 41%, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρωτογενούς ενέργειας στην Κύπρο. Συνεπώς, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις δραστηριότητες του Οργανισμού είναι σημαντική, με την ΑΗΚ, όμως, να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση συστημάτων απονίτρωσης στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της Δεκέλειας και προχωρεί στην εγκατάσταση συστημάτων απονίτρωσης και αποθείωσης στο Βασιλικό. Το έργο της εγκατάστασης μονάδων αποθείωσης και βελτίωσης των υφιστάμενων συστημάτων κατακράτησης σκόνης στις Μονάδες 1 και 2 στον Σταθμό Βασιλικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου 2020.

Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των συστημάτων της ΑΗΚ, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού όπως προχωρήσει με τη μαζική εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών, την εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας στο σύστημα διανομής και την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων. Η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των συστημάτων κρίνεται απαραίτητη, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων αλλαγών που επίκεινται στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και στο πλαίσιο της εφαρμογής του τέταρτου ενεργειακού πακέτου».

Ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε πως στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών και της προμήθειας φυσικού αερίου προς την εγχώρια αγορά της Κύπρου, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, έχει προχωρήσει με την προκήρυξη διαγωνισμού για τις υποδομές στις 5 Οκτωβρίου 2018, με την περίοδο πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος να λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Η δε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προμήθεια Φυσικού Αερίου στην Κύπρο αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΔΕΦΑ πριν το τέλος του χρόνου.

Η ΑΗΚ θα συμμετέχει στην ΕΤΥΦΑ σε ποσοστό μέχρι 30%, σύμφωνα και με τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 18.5.2017. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία σε σχέση και με τον τρόπο συμμετοχής της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ.
 

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου