Επιτροπή Ελέγχου: Τρεις προϋποθέσεις για μείωση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

InBusinessNews  15/11/2018 17:40
Επιτροπή Ελέγχου: Τρεις προϋποθέσεις για μείωση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Επιτροπή Ελέγχου: Τρεις προϋποθέσεις για μείωση τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

InBusinessNews  15/11/2018 17:40

Δεν αναμένεται να υπάρξει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αν δεν συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις που είναι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, η χρήση στο σύστημα ηλεκτρισμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

RELATED ARTICLES

 
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην Επιτροπή ότι στα €200 εκατομμύρια ανήλθαν μέχρι σήμερα τα τέλη για ρύπους που κατέβαλε η ΑΗΚ προς την ΕΕ μέσω του κράτους, από την χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σε σχέση με χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την έλευση του φυσικού αερίου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Πρόεδρος του Ταμείου για τις ΑΠΕ Αντώνης Ιωάννου είπε ότι «υπολογίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά» το φυσικό αέριο να έρθει στην Κύπρο τον Ιούνιο του 2020.
 
Αυτά αναφέρθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία συζήτησε το θέμα «Οι αυξημένες τιμές που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στα τιμολόγια της ΑΗΚ στα οικιστικά νοικοκυριά καθώς και στις επιχειρηματικές μονάδες και η πιθανή αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας», έπειτα από πρόταση των βουλευτών Παύλου Μυλωνά, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιωργάλλα.
 
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Διευθυντής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Παναγιώτης Ολυμπίου είπε ότι πριν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου η Αρχή είχε περίπου μέσο όρο 1.600 διακανονισμούς (ευκολίες πληρωμής σε καταναλωτές) ανά περιφέρεια, ενώ μετά την αύξηση οι διακανονισμοί ανήλθαν σε 2.400.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΑΗΚ έχει παραχωρήσει πριν την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ευκολίες πληρωμής σε συνολικά 6.500 πελάτες της και μετά την αύξηση σε 10.000.
 
Αναφορικά με τα αντιρρυπαντικά έργα, ο κ. Ολυμπίου είπε ότι αυτά τα έργα δεν πάνε χαμένα γιατί αν γίνει κάτι με την προμήθεια του φυσικού αερίου θα μπορούμε να λειτουργήσουμε εναλλακτικά και μέσα στα επίπεδα της ΕΕ.
 
Σε σχέση με τα αποθέματα μαζούτ και ντίζελ, ο κ. Ολυμπίου είπε ότι υπάρχουν αποθέματα δύο και τριών μηνών και οι χρεώσεις φαίνονται σε δύο μήνες και όχι αμέσως
 
Οι ενέργειες για μείωση
Αναφορικά με τις ενέργειες που κάνει το Υπουργείο για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτές αφορούν τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου (Net Metering και θερμομονώσεις οροφών) «για να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο», προσθέτοντας τα έσοδα ύψους €20 εκατομμυρίων του Ταμείου για τις ΑΠΕ μαζί με €10 εκ. που ζητούμε από το Υπουργείο Οικονομικών για να δώσουμε σχέδια στον κόσμο για Net Metering και θερμομονώσεις οροφών για την επόμενη χρονιά.
 
Αναφέροντας ότι άλλη ενέργεια είναι η δημιουργία υποδομών για έλευση του φυσικού, ο κ. Ιωάννου είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου θεωρεί ότι με τα €100 εκ. που θα λάβει η Κύπρος από ΕΕ και με τη συμμετοχή της ΑΗΚ με 30% η προσπάθεια για δημιουργία υποδομών (για αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου) θα ευοδωθεί.
 
Ανέφερε ότι όταν αυτό θα φανεί ότι μπορεί να προχωρήσει η ΔΕΦΑ θα προχωρήσει με άλλη προσφορά για την προμήθεια φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί «υπολογίζουμε ότι αν όλα πάνε καλά» το φυσικό αέριο θα έρθει τον Ιούνιο του 2020».
 
Αναφορικά με τα 20ετή συμβόλαια που έγιναν σε επιχειρηματίες Αιολικών Πάρκων σε σχέση με την τιμή κιλοβατώρας μετά από έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής το 2008, ο κ. Ιωάννου είπε ότι απασχολεί το Υπουργείο το θέμα «και ελπίζουμε να βρούμε κάποια λύση, διότι όντως είναι δυσβάστακτο το φορτίο στο Ταμείο» για τις ΑΠΕ τα 20ετή συμβόλαια που έγιναν.
 
Σε σχέση με το στόχο για ποσοστό των ΑΕΠ στο σύστημα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι γίνεται κάποια προσπάθεια με κάποιες κινήσεις να πετύχουμε τους στόχους.
 
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι το κόστος των καυσίμων το 2017 ανερχόταν στο 55% των συνολικών λειτουργικών εξόδων ή €335 εκ. από τα συνολικά έξοδα €615 εκ., ενώ το 2016 ανήλθε στο 50% που ήταν φθηνότερη η τιμή των καυσίμων.
 
Πρόσθεσε ότι η δαπάνη για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπίων αερίων ανήλθε το 2017 σε €12,2 εκ.
 
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η τελευταία απόφαση προέβλεπε για άνοιγμα της αγοράς το 2019, μετά από δύο παρατάσεις, προσθέτοντας ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός και είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξει η αγορά το 2019, ενώ γίνεται αναφορά για το 2021.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι σε δύσκολους καιρούς σχεδόν έχουν διπλασιαστεί οι τιμές, προσθέτοντας ότι με βάση το έντυπο λογαριασμού που έφερε στην Επιτροπή ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου, ο συνολικός λογαριασμός ήταν 59 ευρώ, ενώ η κατανάλωση του ρεύματος ήταν 23 ευρώ και τα υπόλοιπα οι διάφορες χρεώσεις.  
 
Ο κ. Κουλίας είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να τους προσκομίσουν στοιχεία για τις υπόλοιπες χρεώσεις, προσθέτοντας ότι μία από τις τρομερές αγκυλώσεις είναι γιατί καταναλώνουμε πετρέλαιο, ενώ το φθηνό είναι το υγραέριο.
 
Ανέφερε ότι το 2007 γινόταν η μεγάλη συζήτηση για την έλευση του αερίου και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φρόντισε από τότε να έρθει η πλωτή εξέδρα του υγραερίου για να είναι φθηνό το πετρέλαιο και να γλυτώσουμε από τα πρόστιμα των ρύπων, προσθέτοντας ότι «τότε στην Επιτροπή ο κ. Άντρος Κυπριανού και ο κ. Αναστασιάδης έστηναν ολόκληρο καυγά ότι είναι κλέφτης ο Τάσσος, ότι έγραψε μια εταιρεία το γραφείο του και ότι αποτελεί διασπάθιση δημοσίου χρήματος».
 
Ανέφερε επίσης ότι σε δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Αναστασιάδη που ήταν τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ήταν το σκάνδαλο του αιώνος και ελπίζω τώρα που έκατσε στην καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως είπε, «να αντιλαμβάνεται το μεγάλο τραγικό σφάλμα που έκανε και εν ονόματι να χάσει ο Τάσσος δεν δίστασαν να χρεώσουν τους Κύπριους πολίτες περίπου €400 εκ.»
 
«Οι ρύποι που πληρώσαμε μέχρι σήμερα ήταν €200 εκατομμύρια και στοιχίζει ακόμη €200 εκ. να το φέρουμε σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε «η τότε προσπάθεια του κ. Κυπριανού και κ. Αναστασιάδη στοίχισε στον φορολογούμενο €400 εκ. συν τα πολλά εκατομμύρια που πληρώσαμε ότι χρησιμοποιούμε πετρέλαιο».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας