ExxonMobil: Γεώτρηση στη «Δελφύνη» μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ExxonMobil για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), μετά την άφιξη του γεωτρύπανου «Stena IceΜax» στον στόχο του, το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Η πρώτη γεώτρηση, που θα γίνει από τον αμερικανικό κολοσσό στον στόχο «Δελφύνη», αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο ακριβής χρόνος έναρξής της δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί, λόγω διαφόρων τεχνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το ίδιο ισχύει και για τη διάρκεια της γεώτρησης, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες, όμως η πρόοδος της εξαρτάται από παράγοντες όπως η ταχύτητα των ανέμων, οι πιέσεις ή το πέτρωμα που μπορεί να βρεθεί κατά τη διάρκεια της γεώτρησης.

Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στον πρώτο στόχο, το γεωτρύπανο της ExxonMobil θα μετακινηθεί σε έναν από τους στόχους «Γλάυκος» ή «Ανθέα». Η επιλογή του δεύτερου στόχου θα εξαρτηθεί, εν μέρει, και από τα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης στη «Δελφύνη».

Στην Κύπρο βρίσκονται εδώ και έξι μήνες περίπου δέκα άτομα κυρίως μηχανικοί και γεωλόγοι της ExxonMobil, οι οποίοι εργάζονται για τη γεώτρηση. Παράλληλα η γεώτρηση συνεπικουρείται από προσωπικό, κυρίως επιστημονικό, με έδρα την Αμερική και τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι και θα αξιολογήσουν τελικά τα αποτελέσματα της γεώτρησης.   

Γεώτρηση υψηλού ρίσκου
Το όνομα «Δελφύνη» που επιλέγηκε από την αμερικανική εταιρεία, παραπέμπει σε μυθική δράκαινα που συνδεόταν με το αρχαίο μαντείο των Δελφών. Πρόκειται για τον δράκο που φυλούσε την πηγή κοντά στο μαντείο και, σύμφωνα με τη μυθολογία, σκότωσε ο θεός Απόλλωνας προκειμένου να ιδρύσει το μαντείο.

Μπορεί η αμερικανική εταιρεία να μην χρειάστηκε να «μαντέψει» την πιθανή ύπαρξη φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο στόχο, αφού κατέφυγε σε σεισμολογικά δεδομένα και επιστημονικές αναλύσεις τελευταίας τεχνολογίας, ωστόσο η ύπαρξη φυσικού αερίου στον συγκεκριμένο στόχο παραμένει ακόμα μια εικασία.

Οι ειδικοί επί του θέματος σημειώνουν ότι η γεώτρηση γίνεται σε νερά που σε μεγάλο βαθμό είναι ανεξερεύνητα. Η ίδια η γεώτρηση, σε βαθιά νερά, είναι υψηλού ρίσκου, με πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά, οι γεωτρήσεις αυτού του είδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην φέρουν σημαντική ανακάλυψη, παρά το αντίθετο.

Η γεώτρηση γίνεται σε κοραλλιογενή ύφαλο, ακολουθώντας το μοντέλο του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ. Το γεωτρύπανο θα κατεβεί σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων μέχρι το βυθό και περίπου άλλα δύο με τρία χιλιόμετρα από εκεί και πέρα.

Το κατά πόσο το αέριο που θα βρεθεί θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που δεν αφορούν μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του αερίου, και το βάθος στο οποίο θα ανευρεθεί.

Το κόστος της γεώτρησης ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, και αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές τις οποίες είναι υποχρεωμένη να πληροί η εταιρεία, σύμφωνα και με τις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες που υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το τεμάχιο 10, για το οποίο υπήρχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, θεωρείται το τεμάχιο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες για εξεύρεση σε αυτό ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσο για τις πιθανότητες εξεύρεσης και πετρελαίου, αυτό το ενδεχόμενο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές της βιομηχανίας ενέργειας, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί, παρά μόνο μετά την ίδια τη γεώτρηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου