Επιχειρεί επέκταση γεωτρήσεων η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση συζητά με τις αδειοδοτημένες εταιρείες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και θα επιδιώξει επέκταση του διερευνητικού προγράμματος μέσα στους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε ομιλία του στο 14ο Συνέδριο του Economist στη Λευκωσία. 

«Συζητούμε τον προγραμματισμό, τον αριθμό των γεωτρήσεων, πώς να δημιουργήσουμε συνέργειες ώστε να πετύχουμε εκτεταμένη διερεύνηση», είπε.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες, όπως είπε, είναι οι δύο γεωτρήσεις της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 που αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Νοεμβρίου και οι οποίες, σημείωσε, εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο και τίποτα δεν είναι εγγυημένο. Ωστόσο, όπως ανέφερε, το τεμάχιο 10 προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών κατά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Αναφέρθηκε επίσης στην αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, με την επίδειξη ενδιαφέροντος από αδειοδοτημένες εταιρείες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αναφορικά με την εμπορική εκμετάλλευση του τεμαχίου 12, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αναμένεται να φτάσουν πιο κοντά σε μια τελική επενδυτική απόφαση για το κοίτασμα «Αφροδίτη» και ότι στο παρόν στάδιο συζητούν πώς να βελτιώσουν τα οικονομικά και το συμβόλαιο για το κοίτασμα. Είπε επίσης ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την ανάπτυξη και την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Καλυψώ».

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμα στην πρόθεση της Κυβέρνηση να υπογράψει μια νέα διακρατική συμφωνία, παρόμοια με αυτή που υπέγραψε πρόσφατα με την Αίγυπτο, αλλά αυτή τη φορά θα αφορά τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας και Κύπρου. Είπε επίσης ότι σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα μελέτης που θα καταδείξουν την ανταγωνιστικότητα του αγωγού East Med.

O Υπουργός σημείωσε επίσης ότι επιδιώκεται διεύρυνση συνεργασίας με χώρες που θα αποτελούν αυτό τον ενεργειακό διάδρομο του EastMed όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία για εισαγωγή φυσικού αερίου για την κυπριακή αγορά, στο διαγωνισμό για δημιουργία υποδομής για εισαγωγής φυσικού αερίου και στον επικείμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για προμήθεια.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Noble Κύπρου Τζιν Κόρνεγκι είπε ότι η εταιρεία ελπίζει ότι θα προχωρήσει τη ανάπτυξη και την παραγωγή του Αφροδίτη στο «πολύ κοντινό μέλλον».

Όπως είπε, η ανάπτυξη του κοιτάσματος απαιτεί την κατασκευή αγωγού για τις εγκαταστάσεις του «Αφροδίτη», για μεταφορά του αερίου στις εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου της Αιγύπτου.

Χαρακτήρισε σημαντική τη σύναψη διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου για την όδευση του αγωγού, η οποία παραχώρησε την γεωοπολιτική βεβαιότητα που απαιτείται για τέτοιες διασυνοριακές συμφωνίες.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, διαχείριση έργων διερεύνησης της ENI  Άλντο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στη σημασία της ανακάλυψης του κοιτάσματος Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και στη σημασία της επέκτασης της συγκεκριμένης μορφολογίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η εταιρεία θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην περιοχή.  

O Αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρει είπε πως «πλησιάζουμε πολύ στην έναρξη» της γεώτρησης στο τεμάχιο 10 που αναμένεται αργότερα εντός Νοεμβρίου, όπως είπε.

Αναφέρθηκε στις προετοιμασίες και στις υποδομές που δημιούργησε η εταιρεία ενόψει της γεώτρησης.

Ο Γενικός Διευθυντής της TOTAL Κύπρου Ιβ Γκροζιάν, είπε πως η παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% σε ετήσια βάση. Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εταιρείας τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη.

Ο Γενικού Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Γιάννης Γρηγορίου, αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για εξεύρεση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στις πιο υποσχόμενες περιοχές.
 
 «Να μην παίξουμε το παιγνίδι της αστάθειας»

Σε ερώτηση για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι εταιρείες επιθυμούν να δραστηριοποιούνται σε όσο το δυνατόν σταθερότερο περιβάλλον.

«Είναι κρίσιμο για την Κύπρο να μην παίξει αυτό το παιγνίδι. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες και τις χώρες τους, δεν θα παίξουμε το παιγνίδι της αστάθειας διότι αυτό δεν ευνοεί κανέναν», τόνισε.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες γεωπολιτικής βεβαιότητας που ζητούν οι εταιρείες», είπε και επεσήμανε ως παράδειγμα τη διακυβερνητική συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να επιλύσουμε το κυπριακό πρόβλημα, που αποτελεί το Νο 1 βασικό θέμα, όπως είπε, «αλλά απ’ εκεί και πέραν διατηρούμε ξεχωριστό (το θέμα των υδρογονανθράκων) και θα συνεχίζουμε να το πράττουμε».

«Ελπίζουμε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στην σφυρηλάτηση συμμαχιών με όλους στην περιοχή, αλλά απ’ εκεί και πέρα προχωρούμε με την στρατηγική μας», υπογράμμισε ο κ. Λακκοτρύπης.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Άλντο Ναπολιτάνο, της ΕΝΙ, είπε πως το φυσικό αέριο είναι μια μορφή ενέργειας που τείνει να ενώνει και δεν είναι κάτι που να διχάζει «Είναι προς το συμφέρον όλων των μερών να βρίσκουν λύσεις», είπε.


 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις