Η ασφαλής κινητικότητα και η κλιματική αλλαγή

Στις εργασίες του άτυπου κοινού Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Οκτωβρίου, στο Γκρατς της Αυστρίας, συμμετείχε η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Ως προς τον τομέα των Μεταφορών, στο επίκεντρο ήταν η τροποποιητική πρόταση για την κατάργηση της εποχικής αλλαγής της ώρας, όπως και το στρατηγικό πλάνο για την οδική ασφάλεια από το 2021 έως το 2030. Σε ότι αφορά δε, την κοινή συνάντηση Υπουργών Μεταφορών και Περιβάλλοντος, συζητήθηκαν οι προκλήσεις για ανάπτυξη καθαρής και ασφαλούς κινητικότητας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Αλλαγή ώρας
Σε παρέμβαση της αναφορικά με το θέμα της κατάργησης  της εποχικής αλλαγής της ώρας, η κα. Αναστασιάδου σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο εσωτερικής διαβούλευσης ενώ τόνισε, την σημασία μιας κοινής προσέγγισης του ζητήματος, από τις χώρες της Ε.Ε.

Επεσήμανε ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα για ετοιμασία εμπεριστατωμένης έκθεσης πιθανών επιπτώσεων, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οδική ασφάλεια 
Επί του θέματος της οδικής ασφάλειας, η κα Αναστασιάδου σημείωσε πως είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των οδικών συγκρούσεων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών μεταφορών.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου, η κα  Αναστασιάδου συναντήθηκε με την Επίτροπο Μεταφορών και Κινητικότητας, κα  Bulc, με την οποία συζήτησε τους τρόπους ανάπτυξης και χρηματοδότησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών  (ΔΕΔ-Μ), όπως και τους τρόπους αξιοποίησης των ευκαιριών συγχρηματοδότησης, που παρέχονται στα κράτη μέλη μέσα από τον Κανονισμό για την σύσταση της διευκόλυνσης  "Συνδέοντας την Ευρώπη" (ΔΣΕ).

Η υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι μέσω της ΔΣΕ κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027,  η Κύπρος προσβλέπει σε  περισσότερη ελαστικότητα για νησιώτικα, περιφερειακά κράτη μέλη και ζήτησε όπως ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τα απομονωμένα κράτη μέλη, χωρίς φυσικά σύνορα. Η  κα. Αναστασιάδου εξέφρασε παράλληλα τους προβληματισμούς της χώρας μας, ως προς την συμμετοχή των τρίτων χωρών στον χρηματοδοτικό κανονισμό, δεδομένων των περιορισμών που η Τουρκία διατηρεί, για τα λιμάνια και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις