LIFE: Επενδύσεις 250 εκατ. για το περιβάλλον, τη φύση και δράση για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει επενδυτικό πακέτο ύψους 243 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για έργα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE που στηρίζουν τη φύση, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στη μετάβαση της ΕΕ προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (LIFE) θα κινητοποιήσει επιπλέον επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στη διάθεση συνολικά 430,7 εκατ. ευρώ σε 142 νέα έργα. Το LIFE, με τη χρηματοδότηση πλήθους διακρατικών έργων, θα έχει αντίκτυπο σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο επίτροπος για το περιβάλλον, τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία κ. Καρμένου Βέλα δήλωσε: «Το πρόγραμμα LIFE εξακολουθεί να επενδύει σε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής μας, το περιβάλλον μας και τη φύση. Βοηθά πολλούς ταλαντούχους Ευρωπαίους να βρουν λύσεις σε ορισμένες από τις σημαντικότερες σημερινές περιβαλλοντικές ανησυχίες —την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη λειψυδρία, τα πλαστικά απόβλητα, τη βιοποικιλότητα και την απώλεια πόρων. Και συνεχίζει να εξασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση των πόρων.».

Ο επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε δήλωσε: «Τα εν λόγω καινοτόμα έργα καταδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Με την ανάπτυξη και την κοινή χρήση των βέλτιστων τρόπων για τη μείωση των εκπομπών και την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, στηρίζουν την εφαρμογή του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 σε ολόκληρη την ΕΕ.».

Αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων
Θα χορηγηθούν κονδύλια ύψους 196,2 εκατ. ευρώ σε έργα στον τομέα του περιβάλλοντος και της αποδοτικής χρήσης των πόρων, στον τομέα της φύσης και της βιοποικιλότητας, καθώς και στους τομείς της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης και πληροφόρησης.

Αυτό συνεπάγεται μεγάλες επενδύσεις σε έργα που θα επιτρέψουν την επαναχρησιμοποίηση περισσότερων πλαστικών. Η μετατροπή των αποβλήτων αυτών σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων, κατασκευών και συσκευασίας είναι απλώς ένας τρόπος με τον οποίο το πρόγραμμα LIFE παρέχει έμπρακτη στήριξη στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα LIFE εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τις πολύτιμες οικοσυστημικές υπηρεσίες που παρέχει η φύση και τη διατήρηση των απειλούμενων οικοτόπων και ειδών. Από τη μείωση των διενέξεων μεταξύ ανθρώπων και άγριων ειδών στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, μέχρι την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, τα πολυάριθμα έργα LIFE για τη φύση θα συμβάλουν στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη φύση.

Στον τομέα της δράσης για το κλίμα, η ΕΕ θα επενδύσει 46,8 εκατ. ευρώ για να στηρίξει έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, καθώς και έργα διακυβέρνησης και πληροφόρησης. Αυτό περιλαμβάνει έμπρακτη στήριξη στα κράτη μέλη κατά τη σύνταξη των εθνικών σχεδίων τους για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, τα οποία θα τα βοηθήσουν να μειώσουν συλλογικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40 % έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του LIFE θα συμβάλει επίσης στην προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας στην κλιματική αλλαγή και θα βελτιώσει την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων στα ακραία καιρικά φαινόμενα, από πλημμύρες και καύσωνες μέχρι λειψυδρία.

55 έργα LIFE — Περιβάλλον και αποδοτική χρήση των πόρων θα κινητοποιήσουν 163,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα χορηγήσει τα 82,4 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα θα καλύψουν δράσεις σε πέντε θεματικούς τομείς: ατμόσφαιρα, περιβάλλον και υγεία, αποδοτική χρήση των πόρων, απόβλητα και ύδατα. Μόνο τα 20 έργα για την αποδοτική χρήση των πόρων θα κινητοποιήσουν 43,8 εκατ. ευρώ, για να διευκολύνουν τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια κυκλικότερη οικονομία, ποσό που συνιστά αύξηση κατά 15 % σε σχέση με πέρυσι. Περίπου 14,9 εκατ. ευρώ θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη.

40 έργα LIFE — Φύση και βιοποικιλότητα στηρίζουν την εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ για τα πτηνά και τους οικοτόπους, καθώς και την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2020. Διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 153 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 97,5 εκατ. ευρώ.

15 έργα LIFE — Περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά θέματα. Διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 27,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 16,2 εκατ. ευρώ.

11 έργα LIFE — Μετριασμός της κλιματικής αλλαγής διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό 33,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει τα 18,6 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επιχορηγήσεις δράσεων δίνονται σε έργα βέλτιστης πρακτικής, πιλοτικά έργα και έργα επίδειξης, σε τρεις θεματικούς τομείς: στη βιομηχανία· στη λογιστική απεικόνιση των αερίων θερμοκηπίου και στην υποβολή σχετικών εκθέσεων· και στη χρήση γης, τη δασοκομία και τη γεωργία.

17 έργα LIFE — Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή θα κινητοποιήσουν 44,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα παρέχει 22,9 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επιχορηγήσεις δράσεων δίνονται σε έργα που εμπίπτουν σε έξι θεματικούς τομείς, οι οποίοι είναι: η προσαρμογή που βασίζεται στο οικοσύστημα· η υγεία και η ευεξία· η προσαρμογή των ορεινών/νησιωτικών περιοχών, με έμφαση στον τομέα της γεωργίας· η προσαρμογή / ο σχεδιασμός των αστικών περιοχών· οι εκτιμήσεις τρωτότητας / στρατηγικές προσαρμογής· και τα ύδατα (στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται η διαχείριση των πλημμυρών, οι παράκτιες περιοχές και η απερήμωση).

4 έργα LIFE — Περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση θα βελτιώσουν τη διακυβέρνηση και θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό ύψους 9,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΕΕ θα συνεισφέρει 5,2 εκατ. ευρώ.
Περιγραφές των έργων και περισσότερες λεπτομέρειες παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος δελτίου Τύπου.

Ιστορικό
Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Εφαρμόζεται από το 1992 και έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 4 600 έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε τρίτες χώρες, κινητοποιώντας σχεδόν 10 δισ. ευρώ και συνεισφέροντας πάνω από 4,2 δισ. ευρώ για την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα. 1 100 έργα περίπου βρίσκονται σε εξέλιξη ανά πάσα στιγμή. Ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές και καλύπτει ένα υποπρόγραμμα για το περιβάλλον και ένα υποπρόγραμμα για τη δράση για το κλίμα. Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση της χρηματοδότησης κατά σχεδόν 60 % για το πρόγραμμα LIFE.

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου