Euroasia: Αρνητικό κλίμα στους προμηθευτές τεχνολογίας λόγω ΡΑΕ

Αρνητικό κλίμα στους προμηθευτές τεχνολογίας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης - Αττικής (Euroasia Interconnector) δημιουργεί η τελευταία απόφαση της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε σχετική ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι η ΡΑΕ με την απόφαση της 816/2018 «μονομερώς και κατά παράβαση του Κανονισμού 347/2013 ανέθεσε το τμήμα Κρήτη - Αττική στην ΑΔΜΗΕ  χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Euroasia Interconnector (επίσημο φορέα υλοποίησης του Έργου), την Κυπριακή Ρυθμιστική Αρχή, ούτε την Επιτροπή».

Επισημαίνει μάλιστα ότι η απόφαση ελήφθη ενώ εξελισσόταν υπό την αιγίδα της Επιτροπής μεσολαβητική διαδικασία με σκοπό την υπέρβαση των σημείων τριβής μεταξύ φορέα υλοποίησης και ΑΔΜΗΕ. «Η απόφαση της ΡΑΕ για υλοποίηση του σκέλους Κρήτη-Αττική ως μεμονωμένο έργο χωρίς ενιαίες τεχνικές προδιαγραφές ακυρώνει τη διαλειτουργικότητα των τμημάτων του PCI (σ.σ. έργο κοινού ενδιαφέροντος) για δημιουργία ενιαίου ηλεκτρικού διαδρόμου (electricity highway), δημιουργεί αρνητικό κλίμα στους προμηθευτές τεχνολογίας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στις εν εξελίξει διαγωνιστικές διαδικασίες, προκαλεί καθυστερήσεις και διακινδυνεύει την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου», σημειώνει ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Πάντως, η ΡΑΕ, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις με στελέχη της Κομισιόν, θα τροποποιήσει την απόφαση της απευθείας ανάθεσης του έργου στην εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, την «Αριάδνη Interconnection»,  ως επίσημο φορέα υλοποίησης του έργου. Η μετοχική σύνθεση της «Αριάδνη Interconnection» πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα όσα όριζε το μνημόνιο που είχαν υπογράψει ΑΔΜΗΕ και Euroasia, το φθινόπωρο του 2017. Δηλαδή η τροποποιημένη απόφαση της ελληνικής Αρχής πρέπει να αναφέρει ότι στην «Αριάδνη Interconnection» θα συμμετέχουν με ποσοστό 51% ο ΑΔΜΗΕ, με 39% ο Euroasia ενώ ποσοστό 10% θα διατεθεί ανάλογα με το τι θα συμφωνηθεί από τις δύο εταιρείες.  Όπως είχε τονίσει και από την Κρήτη όπου είχε βρεθεί την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, «σήμερα, μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, οριστικοποιήθηκε ότι το έργο θα το κάνει η Αριάδνη, μια εταιρεία με 200 εκατομμύρια μετοχικό κεφάλαιο. Η Eurasia θα έχει ένα 39% και άλλες εταιρείες το υπόλοιπο. Από αρχές του 2019 ξεκινά με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2022 με αρχές 2023».

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει ζητούμενο εάν η κυπριακή εταιρεία Euroasia Interconnector θα μπορέσει τελικά να εξασφαλίσει τα χρήματα προκειμένου να εισέλθει στο  μετοχικό κεφάλαιο της  «Αριάδνης Interconnection» με ποσοστό έως 39%, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2019, όπως επιβάλλει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίδης, η  διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης - Αττικής είναι κομβική για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.  Όσο για την Ελλάδα, η ολοκλήρωση της διπλής διασύνδεσης της Κρήτης, αναμένεται να λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού και να μειώσει (και σταδιακά να καταργήσει) το κόστος των χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος. Για το μεταβατικό στάδιο - μετά το 2020 και έως την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης - όπως ανέφερε ο υπουργός από την Κρήτη, επιδιώκεται παραμονή των λιγότερο ρυπογόνων μονάδων που λειτουργούν σήμερα στο νησί και προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων.

ΠΗΓΗ: energia.gr

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ