Λακκοτρύπης: Δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις στα ενεργειακά

«Δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις και το δημόσιο συμφέρον δεν εξυπηρετείται με το να κυνηγούμε χίμαιρες», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ για το θέμα της έλευσης φυσικού αερίου.
 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση είχε ή όχι ενώπιον της προτάσεις οι οποίες ήταν πιο συμφέρουσες σε σχέση με την εισαγωγή Φυσικού Αερίου και γιατί δεν εξέτασε τις προτάσεις που είχε μπροστά της η κυβέρνηση και προχώρησε στον ανοικτό διαγωνισμό που αφορά τις υποδομές για την έλευση φυσικού αερίου.
 
Αναφορικά με την πρόταση που προνοεί προμήθεια φυσικού αερίου από ισραηλινά κοιτάσματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει η ηγεσία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ότι αυτή η πρόταση προμήθειας φυσικού αερίου, που είναι αυτόκλητη, (έγινε χωρίς να υπάρχει πρόσκληση υποβολής προσφορών) δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφού η ίδια η εταιρεία δεν κατέχει άδεια από το Ισραήλ για εξαγωγή φυσικού αερίου από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα».
 
Αυτό, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, όφειλε να το γνωρίζει το ΑΚΕΛ διότι η συγκεκριμένη ρήτρα αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της ίδιας της εταιρείας προς το χρηματιστήριο του Λονδίνου.
 
Το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα της εταιρείας, προνοεί ρητά (μεταξύ άλλων στο σημείο 1.2) ότι απαγορεύεται να εξάγει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα «Καρίς» και «Τανίν» και περιορίζεται στην πώληση αυτού του φυσικού αερίου αποκλειστικά στην ισραηλινή αγορά.
 
Αναφορικά με την πρόταση της VVTV, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι πραγματικά του «προκαλεί εντύπωση η επιμονή του ΑΚΕΛ να προωθεί τη διατήρηση ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στις υποδομές φορτοεκφόρτωσης καυσίμων, ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που δημιουργήθηκε το 2011 και περιορίζει τόσο την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όσο τον υγιή ανταγωνισμό».
 
Συναφώς, πηγές διερωτήθηκαν κατά πόσον θεωρούν κάποιοι συνετό η κυβέρνηση να βασίζει την οικονομία της χώρας, είτε αφορά τα υγρά καύσιμα και το υγραέριο, είτε την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε ακόμη και μελλοντικές εξαγωγές, σε μία μόνο προβλήτα.
 
Επίσης οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εταιρείες πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό, με επιστολές τους στο Υπουργείο σημειώνουν ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με την εταιρεία αυτή, διότι κατέχει δεσπόζουσα μονοπωλιακή θέση στην πρόσβαση στο ενεργειακό κέντρο.
 
«Οφείλουν να γνωρίζουν στο ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχουν εύκολες ή δωρεάν λύσεις ούτε εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με το να κυνηγούμε χίμαιρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται πλήρης και εμπεριστατωμένη απάντηση στην επιστολή του ΓΓ του ΑΚΕΛ προς το Υπουργείο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση