Καμπανάκι για φορολογική απάτη στις ενεργειακές αγορές

Ομάδα μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι πρέπει να επεκτείνει την προστασία απέναντι στην απάτη μέσω του ΦΠΑ ενόψει της λήξης των σχετικών μέτρων στα τέλη του 2018.

Όπως αναφέρει το Platts, οι σχετικές απάτες στοίχισαν στο παρελθόν δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και έπληξαν την αξιοπιστία των αγορών ηλεκτρισμού, αερίου και εκπομπών ρύπων.

Στα πλαίσια αυτά, οι σύνδεσμοι Eurelectric, Eurogas, EFET, Europex, AEEE και IETA υπογράμμισαν ότι "οι απώλειες του ΦΠΑ στο ενεργειακό εμπόριο συνιστούν σταθερή απειλή για την ακεραιότητα και την ομαλή λειτουργία των αγορών στην Ευρώπη. Δισεκατομμύρια ευρώ απωλέστηκαν από τα ταμεία προτού αποφασίσει το Συμβούλιο της Ε.Ε. να εισάγει παρέκκλιση από την οδηγία για τις συναλλαγές στον ηλεκτρισμό, αέριο και εκπομπές ρύπων".

Η παρέκκλιση αυτή επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν εγχώριο μηχανισμό χρέωσης για τον ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά εκπνέει στα τέλη του έτους εκτός αν αποφασιστεί ανανέωσή της. Προβλέπει ότι την ευθύνη για το ΦΠΑ την έχει ο αγοραστής του εκάστοτε προϊόντος ή υπηρεσίας.

"Αυτό θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στην ακεραιότητα των αγορών ως βασικό στοιχείο της οικονομικής αξίας στην Ευρώπη", τόνισαν οι σύνδεσμοι. Επίσης, κάλεσαν την Ε.Ε. να εφαρμόσει την επέκταση εγκαίρως κατά τουλάχιστον 5 χρόνια και να απαιτήσει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol, το 2009 οι απάτες αυτού του είδους στοίχισαν 5 δις. ευρώ μονάχα στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024