Η στροφή της Ιταλίας για τον αγωγό TAP

Αν το κόμμα των Πέντε Αστέρων μας προδώσει, δεν πρόκειται να ξαναπάρουν ούτε μία ψήφο εδώ», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Mr Fasiello κάτοικος της περιοχής Πούλια από όπου προβλέπεται να διέλθει ο αγωγός επί ιταλικού εδάφους. «Θα ντρέπονται να εμφανιστούν στις παραλίες. Δεν είναι μόνο αυτή η περιοχή. Αν μας προδώσουν, όλοι θα ξέρουν πως δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν ξανά».

Σημειωτέον πως η Πούλια ήταν και μία από τις εκλογικές περιφέρειες που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του κινήματος των 5 Αστέρων, που είχαν συνταχθεί με τις αντιδράσεις στο έργο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι New York Times, ο αγωγός TAP θέτει ένα υπαρξιακό πολιτικό πρόβλημα για το κόμμα των Πέντε Αστέρων. Το εν λόγω κόμμα είχε αντιταχθεί έντονα στην υλοποίηση του αγωγού, επενδύοντας μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο εν όψει των εκλογών. Τώρα, όντας στην κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπο με επιλογές διακυβέρνησης σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο που επιφέρουν σημαντικές συνέπειες στην πραγματική ζωή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας.

Η Ιταλία εισάγει το 90% της καταναλισκόμενης ενέργειας, με τις ΗΠΑ και ΕΕ να προωθούν τον TAP ως ένα έργο στρατηγικής σημασίας και υψίστης προτεραιότητας ώστε να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο και κατ’ επέκταση να αποδυναμώσει την ρωσική επιρροή στην Ευρώπη.

Να θυμίσουμε ότι κατά την συνάντηση Κόντε  – Τραμπ στην Ουάσιγκτον πριν λίγους μήνες, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως ο TAP αποτελεί στρατηγικής σημασίας έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Μεσογειακής περιοχής. Στην ίδια γραμμή ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να προχωρήσει έγκαιρα και ομαλά η κατασκευή του αγωγού.

Η αναδίπλωση της ιταλικής κυβέρνησης σε σχέση με τα προεκλογικές εξαγγελίες ως προς το συγκεκριμένο θέμα οφείλεται εν πολλοίς στην πίεση που ασκείται από ΗΠΑ, ΕΕ και διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα. Ειδικότερα, το Κόμμα των 5 Αστέρων φαίνεται να υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις και να ξανασκέφτεται το θέμα του TAP, συνειδητοποιώντας ότι διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ και την απώλεια της αξιοπιστίας για μελλοντικές επενδύσεις.

Μάλιστα ο Ματτέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λίγκας του Βορρά, πρόσφατα, σε δηλώσεις του επισήμανε ότι ο αγωγός TAP πρέπει να ολοκληρωθεί για να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ιταλία και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του φτωχού ιταλικού νότου.

Με το έργο κατασκευής να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020, στην κατασκευή του έργου είχε εναντιωθεί σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Πούλια, ένας από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, διάσημος για τη γραφική ακτογραμμή, τα τουρκουάζ νερά και τους ελαιώνες.

Μία ακόμη κίνηση από πλευράς πολιτικής ηγεσίας της χώρας που δείχνει την αναδίπλωση ως προς το θέμα TAP, αποτελεί η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου, Sergio Mattarella, στο Αζερμπαϊτζάν τον Ιούλιο, όπου εγγυήθηκε πως η Ιταλία δεν θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου και επομένως την σύνδεσή του με τον αγωγό TANAP της Τουρκίας, διασχίζοντας έπειτα Ελλάδα και Αλβανία για να καταλήξει στην Ιταλία.  

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα και την Αλβανία. Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του έργου, η χωρητικότητα ανέρχεται σε 10 bcm ετησίως και για 25 χρόνια θα μεταφέρει μόνο αζέρικο αέριο, χάρη στην εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων που έχει χορηγήσει η ΕΕ.

Έπειτα, κατά την δεύτερη φάση ανάπτυξης του αγωγού όπου και προβλέπεται αναβάθμιση της χωρητικότητας του αγωγού στα 20 bcm ετησίως, θα μπορούν και τρίτοι προμηθευτές να μεταφέρουν αέριο μέσω του αγωγού. Δίχως ακόμη να υπάρχει κάτι οριστικό δεν αποκλείεται να συγκαταλέγεται και η Gazprom ανάμεσα στους τρίτους, ζήτημα για το οποίο έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν σχετικές δηλώσεις από την πλευρά της εταιρείας, ως ένα ενδεχόμενο που βρίσκεται υπό εξέταση και διερεύνηση.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου