Το 2020 η μετάβαση στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρισμού

Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς και Διαχειριστής Συστήματος Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν κατέστη δυνατό να τηρήσουν τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για την ετοιμασία λογισμικών ώστε να καταστεί εφικτή η μετάβαση το 2019 στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, μεταθέτοντας κάτι τέτοιο εντός του 2020, αναφέρθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου στη Βουλή.

Το θέμα της μετάβασης στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απασχόλησε σήμερα συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Πρόεδρος της οποίας, Άγγελος Βότσης, δήλωσε «ότι είναι για πολλοστή φορά που γίνονται αναβολές στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος που όντως είναι δύσκολο αλλά τα χρονοδιαγράμματα είχαν τεθεί αφού ήταν ήδη γνωστές όλες οι δυσκολίες».
 
Πρόσθεσε ότι «ενώ το χρονοδιάγραμμα είχε τεθεί από τη ΡΑΕΚ μαζί με τους εμπλεκόμενους διαχειριστές για υλοποίηση αυτής της προσπάθειας μέχρι τον Ιούλιο του 2019, σήμερα έχουμε ενημερωθεί ότι πάει για παράταση, πράγμα το οποίο η Επιτροπή Εμπορίου, στο σύνολό της, θεωρεί, απαράδεκτο».
 
Όπως είπε ο κ. Βότσης, έχουμε ενημερωθεί από την ΡΑΕΚ «ότι μελετά το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων προς τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς και τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εάν διαπιστωθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ολιγωρία».
 
«Και εν πάση περιπτώσει εάν δεν υπάρξει άμεση διαδικασία για να σμικρυνθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση», συνέχισε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι «έχει ασκηθεί πίεση και από την Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής και ελπίζουμε ότι και η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα ασκήσουν τη δική τους επιρροή  ώστε να μην έχουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη».
 
Όπως είπε ο κ. Βότσης, «ενημερωθήκαμε ότι η  Κυβέρνηση προχωρεί με τη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας της αγοράς και την ανεξαρτητοποίηση των διαχειριστών, κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί, και, ενημερωθήκαμε, ότι τα νομοσχέδια έχουν ολοκληρωθεί και θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο».
 
Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια «θα είναι έτοιμα εντός των χρονοδιαγραμμάτων. όπως επίσης και η στελέχωση του διαχειριστή έχει γίνει όπως έχει συμφωνηθεί».
 
Εκείνο που μένει, είπε, τέλος, ο κ. Βότσης, «είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τους προσφοριοδότες για τα λογισμικά και στις δύο περιπτώσεις για να έχουμε αποτέλεσμα τουλάχιστον όσο πιο κοντά στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από προηγουμένως».
 
Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε πως για την προσπάθεια της πολιτείας για μετάβαση στην ελεύθερη αγορά ενέργειας είχαν τεθεί κατά προτεραιότητα τέσσερις κεντρικοί άξονες πολιτικής.
 
Εξήγησε ότι «ο ένας ήταν η στελέχωση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο δεύτερος ήταν η ετοιμασία νομοθεσιών τόσο για τη λειτουργία της αγοράς αλλά και για την ανεξαρτησία του Διαχειριστή και αυτές ολοκληρώνονται και θα είναι μετά τον νομοτεχνικό έλεγχο έτοιμες για να κατατεθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και μετά στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».
 
Ωστόσο, είπε ο κ. Κυπριανού, «τα δύο προβλήματα που φαίνεται να καθυστερούν τη μετάβαση στην ελεύθερη αγορά ενέργειας είναι τα δύο δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που είχε εκδώσει η ΡΑΕΚ, το ένα για τον Διαχειριστή Μεταφοράς και το άλλο για τον Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας».
 
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σύμφωνα με δεσμευτικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ,  ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς όφειλε να είναι έτοιμος με τα λογισμικά του την  1η Ιουλίου 2019 και ο Διαχειριστής Συστήματος Διανομής όφειλε να είναι έτοιμος την 1η Απριλίου 2019.
 
«Και τα δύο αυτά χρονοδιαγράμματα με βάση αντικειμενικές δυσκολίες σε σχέση με τις προσφορές για τα λογισμικά φαίνεται να μετατίθενται για τον μεν  Διαχειριστή Μεταφοράς για τις 15 Νοεμβρίου 2019 και για τον Διαχειριστή Διανομής Ιανουάριο 2020», είπε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.
 
Καταλήγοντας ανέφερε πως «με βάση τα πιο πάνω και την ενημέρωση που είχαμε σήμερα, ανεξάρτητα από το πώς θα λειτουργήσει η ΡΑΕΚ στη διερεύνηση γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι η προσπάθεια μετάβασης στην ελεύθερη αγορά ενέργειας, μετατίθεται για τα μέσα του 2020».
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε ότι  «στη σημερινή συνεδρία, η ΡΑΕΚ επιβεβαίωσε πλήρως τις ανησυχίες μας, αφού ο Πρόεδρος της ανέφερε ότι ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς δεν θα είναι έτοιμος την 1/7/19 αλλά επεκτείνει το χρονοδιάγραμμα μέχρι και τον Απρίλιο 2020».
 
Πρόσθεσε ότι «το ίδιο συμβαίνει και με το Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, ο οποίος για το δικό του λογισμικό θα είναι έτοιμος όχι την 1/4/2019 αλλά στα τέλη Ιανουαρίου 2020».
 
Όπως είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ «μετά τη σημερινή συνεδρία, στην οποία για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε η ανευθυνότητα και η προχειρότητα τόσο του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας όσο και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιμήσεις μας πριν μερικές βδομάδες».
 
Ανέφερε ότι η εκτίμηση ως ΑΚΕΛ είναι «ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τους δεσμευτικούς μας στόχους από την ΕΕ για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, όπως δυστυχώς θα γίνει και με τις μεταφορές».
 
Ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κώστα, «διερωτόμαστε ξανά γιατί θα πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης, να πρέπει να πληρώσει και πάλι για την ανικανότητα της Κυβέρνησης και γιατί θα πρέπει το βαρύτατο πρόστιμο της ΕΕ να το πληρώσει ο καταναλωτής και όχι αυτοί που εδώ και 5 χρόνια αντί να λάβουν υπόψη τις δραματικές μας εκκλήσεις για λήψη αποφάσεων και προώθηση μέτρων, δεν έκαναν σχεδόν τίποτε;».
 
Όπως είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, «η Κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου «να εφαρμόσει το λειτουργικό και λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της κάτω από τις οδηγίες της ΡΑΕΚ».
 
Επίσης, η ΑΗΚ, πρέπει «να παραμένει ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, καθετοποιημένος, αυστηρά ρυθμιζόμενος, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τον υγιή ανταγωνισμό στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στον οποίο θα πρέπει να μπει ενδυναμωμένη», είπε, τέλος, ο κ. Κώστα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent