Διαμαρτυρήθηκαν για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε χωρίς φόβο, το μέλλον των παιδιών μας και της πόλης μας», «Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των σχεδιασμών για μετακίνηση των  εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών» και «Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον», δημότες της Λάρνακας και των Λιβαδιών πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης 20 Ιουνίου πορεία διαμαρτυρίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν άλλο εμπαιγμό όσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο των δύο Δήμων.

Στην πορεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου όλων των κομμάτων και διάφοροι φορείς των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.
 
Οι δημότες Λάρνακας ξεκίνησαν την πορεία από το κυκλικό κόμβο του λιμανιού και οι δημότες Λιβαδιών από το κυκλικό κόμβο Intercollege με τον κόσμο να συναντάται στη μέση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, ο οποίος έκλεισε για την κυκλοφορία από τις 18.30 το απόγευμα.
 
Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι ανεξαρτήτως κόμματος και φορέα, «τα Λιβάδια και η Λάρνακα είναι σήμερα ενωμένοι και δίνουμε ένα μήνυμα για τα αυτονόητα, γιατί για μας η υγεία, η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η ευημερία, λόγω της ύπαρξης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου δεν είναι αυτονόητη». Δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε εμείς και οι οικογένειες μας να ζούμε κάτω από αυτόν τον καθημερινό κίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον αυτή η κατάσταση, είπε.
 
Αναφερόμενος στη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου είπε πως «από το 2001 που υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία, υπογράφηκαν τρεις περίπου συμφωνίες, έγιναν εκατοντάδες συναντήσεις, τέθηκαν δεκάδες χρονοδιαγράμματα και βγήκαν διατάγματα, χωρίς να αλλάξει κάτι».
 
Σήμερα, πρόσθεσε, βλέπουμε τις εγκαταστάσεις να παραμένουν στο ίδιο σημείο όπου κατασκευάστηκαν και «έχουμε το δικαίωμα ως Λαρνακείς να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτή τη φορά δεν μας αρκούν ούτε οι συμφωνίες, ούτε οι υποσχέσεις, ούτε οι δεσμεύσεις. Εδώ και τώρα απαιτούμε συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις που θα οδηγήσουν στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων».
  
Η σημερινή πορεία, συνέχισε ο κ. Βύρας, δείχνει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση όπως από τότε που υπογράφηκε η 1η συμφωνία για μετακίνηση των εγκαταστάσεων».
 
Εάν δούμε πως συνεχίζεται η στασιμότητα, την επόμενη φορά η παρέμβαση και η δράση μας θα είναι ακόμα πιο δυναμική, ακόμα πιο μαζική και θα αναγκάσουμε εμείς τα πράγματα να κινηθούν, είπε.
 
Ο Δήμαρχος Λάρνακας επανέλαβε πως «οι πορείες και το κλείσιμο δρόμων δεν είναι αυτοσκοπός, αυτοσκοπός είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων των πολιτών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Αυτό θα διεκδικήσουμε και εάν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν τότε θα τους το επιβάλουμε».
 
Αναφερόμενος στη μετακίνηση των πετρελαιοειδών στη περιοχή Βασιλικού ο κ. Βύρας είπε πως αυτή «πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο, με τους σύγχρονους τρόπους φύλαξης, με σύγχρονες μεθόδους έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία όλων των κατοίκων της Κύπρου και ιδιαίτερα των κατοίκων της περιοχής»
 
Έστειλε μήνυμα στις Κοινότητες Βασιλικού ότι «δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά αλλά αντιθέτως κατανοούμε και ενώνουμε τις φωνές μας μαζί τους έτσι ώστε αυτή η μετακίνηση να γίνει με το σωστό τρόπο και με ό,τι υποσχέθηκε το κράτος στις Κοινότητες».
 
Από τη πλευρά του ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι «έχουμε κουραστεί από κούφιες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις. Ζούμε σε μια περιοχή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το μοιραίο» με παράδειγμα τα δύο πρόσφατα περιστατικά με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.
 
Πρόσθεσε ότι «καθημερινά τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και ασφάλεια των κατοίκων μας» καθώς από τα 4 σχολεία της περιοχής, τα 3 βρίσκονται στα Λιβάδια, εντός της ζώνης επικινδυνότητας. Ταυτόχρονα διερωτήθηκε «τι άλλο περιμένουν για να προχωρήσουν αποφασιστικά και να λύσουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα, μέχρι πότε θα αφήνουμε να μας κοροϊδεύουν με τις αλλεπάλληλες παρατάσεις και μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτή την απαράδεχτη κατάσταση».
 
Οι εταιρείες, συνέχισε ο κ. Αρμένης «θα μπορούσαν αν ήθελαν, ως ένδειξη καλής θέλησης, να μετακινήσουν άμεσα τα υγρά καύσιμα, αφού στο Βασιλικό υπάρχουν εγκαταστάσεις που μπορούν να τα φιλοξενήσουν. Ωστόσο δεν έπραξαν κάτι τέτοιο και δυστυχώς καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι δικαίως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις εταιρείες».
 
Η σημερινή διαμαρτυρία ανέφερε «δίνει το δυνατό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε να περάσει από το μυαλό κανενός ότι εμείς θα δεχτούμε άλλη παράταση των  χρονοδιαγραμμάτων. Οι εγκαταστάσεις πρέπει να μετακινηθούν και θα μετακινηθούν γιατί πάνω απ’ όλα είναι θέμα ασφάλειας και υγείας των πολιτών μας» είπε.
 
Μετά τους χαιρετισμούς οι δημότες Λάρνακας και Λιβαδιών διαλύθηκαν ήσυχα, υπό την διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου