Διαγωνισμός για πλωτή μονάδα φυσικού αερίου τον Ιούλο

Τον επόμενο μήνα το Υπουργείο Ενέργειας προχωρά, μαζί με τη ΔΕΦΑ, στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την προμήθεια της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων υποδομών για το CyprusGas2EU, του έργου που θα καταστήσει δυνατή την ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους, θα γίνει και η ανακοίνωση για τον διαγωνισμό για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.
 
Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε Ημερίδα για τη χρήση του φυσικού αερίου με τίτλο «Φυσικό Αέριο: Το Ενεργειακό Μέλλον της Κύπρου» που διοργανώθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Ενέργειας υπό την ιδιότητά του ως φορέας υλοποίησης του έργου Cyprus Gas 2EU, το Υπουργείο Μεταφορών, η ΔΕΦΑ και οι συνεργαζόμενοι φορείς από την Κύπρο και Ελλάδα, που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYNERGY μέχρι το 2020.
 
Στον χαιρετισμό του ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το CYNERGY είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού θέτει τα θεμέλια για έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησί, συμβάλλοντας έτσι στην ενεργειακή της ασφάλεια και τη δημιουργία αγοράς φυσικού αερίου.
 
Στο παρόν στάδιο το σύστημα ηλεκτρισμού της Κύπρου είναι απομονωμένο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται κατά 90% περίπου από συμβατικά καύσιμα, ενώ με τη λειτουργία του CyprusGas2EU θα γίνει πλέον ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το έργο αποτελείται από μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεροποίησης φυσικού αερίου, η οποία και θα αγκυροβοληθεί μόνιμα στο λιμάνι Βασιλικού. Το δε υγροποιημένο φυσικό αέριο, συνέχισε, θα αεριοποιείται και θα μεταφέρεται μέσω αγωγού στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CYNERGY, συμπλήρωσε, εκπονεί ή υποστηρίζει τις τεχνοοικονομικές, εμπορικές και περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και τις μελέτες κόστους  - οφέλους για την Κύπρο και την Ελλάδα, που απαιτούνται για το έργο αυτό, έχοντας λάβει για το 2017 σχετική χρηματοδότηση της τάξης των €5 εκατ.
 
Επιπλέον, είπε ο Υπουργός, το έργο CyprusGas2EU με την υποστήριξη του CYNERGY έχει λάβει σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη, της τάξεις των €101 εκατ. Η εν λόγω χρηματοδότηση που λήφθηκε με ευρωπαϊκή απόφαση τον Ιανουάριο του 2018 αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής αξίας του έργου, η οποία ανέρχεται σε περίπου €250 εκατ. Για να γίνει αυτό κατορθωτό, ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, το Υπουργείο Ενέργειας ως φορέας υλοποίησης του έργου κατάφερε από το 2013 να εντάξει το έργο CyprusGas2EU στον ευρωπαϊκό κατάλογο με τα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση της Κύπρου, συνέχισε, το έργο αυτό έχει αποδειχτεί από μελέτες του προγράμματος CYNERGY ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για την κυπριακή αλλά και την ελληνική οικονομία. Παράλληλα θα έχει επίσης σημαντικά συναθροιστικά οφέλη, υπέδειξε, σε συνδυασμό με το έργο Eastmed pipeline, τον διασυνοριακό αγωγό φυσικού αερίου που θα μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Το CyprusGas2EU θα προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εξωτερικό και το πρόγραμμα CYNERGY θα μελετήσει τις συνέργειες της χρήσης φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, όσο και για άλλες χρήσεις, είπε ο κ. Λακκοτρύπης. Πρόσθεσε ότι το CyprusGas2EU είναι έργο ιδιαίτερης εθνικής και γεωπολιτικής σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα να συνενώσουν δυνάμεις για τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, αλλά και να συνενώσουν και στην πράξη τις ενεργειακές και ναυτιλιακές τους αγορές. Συγκεκριμένα, δημιουργείται αρχικά σε επίπεδο μελετών και, αργότερα, σε επίπεδο περιφερειακών νομοθεσιών, ο περιφερειακός διάδρομος Ανατολικής Μεσογείου που καταλήγει στο Αιγαίο. Στον συγκεκριμένο διάδρομο θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω πλοίων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ώστε να διασφαλίζεται η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών διαμέσου της ναυτιλίας. Επί της ουσίας, θα μπορούμε, εφόσον απαιτείται, να ανταλλάξουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ των υποδομών στο Βασιλικό στην Κύπρο και στη Ρεβυθούσα στην Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.
 
Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο έργο,  με την υποστήριξη πάντα και του προγράμματος CYNERGY, είναι ιδιαίτερα σημαντική, είπε ο Υπουργός και ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί ήδη η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησής του, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα από την απαίτηση του ευρωπαϊκού Κανονισμού, δηλαδή σε 1,5 έτη αντί σε 3,5. Προς τούτο, σημείωσε, έχει συσταθεί το OneStopShop4EnergyPCis στο Υπουργείο Ενέργειας, με σκοπό το CyprusGas2EU να λειτουργήσει εντός του 2020.
 
Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου είπε στο χαιρετισμό της ότι το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή ή και σε συμπιεσμένη μορφή αποτελεί πιθανή λύση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση από τα υγρά ορυκτά καύσιμα και να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τομέα των μεταφορών. Συνέχισε λέγοντας ότι το φυσικό αέριο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον τομέα των μεταφορών με οικονομικό, κοινωνικοπολιτικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η Υπουργός σημείωσε ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών μπορεί να έχει ένα ισχυρό θετικό αντίκτυπο καθώς προσφέρει μια νέα επιλογή στον τελικό χρήστη, η οποία ενεργοποιεί την καλλιέργεια μιας μοντέρνας νοοτροπίας απέναντι στα εναλλακτικά καύσιμα με τελικό κέρδος τον προσανατολισμό στην ενεργειακή βιωσιμότητα, την πράσινη ανάπτυξη και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής.
 
Η κ. Αναστασιάδου αναφερόμενη στην εισαγωγή φυσικού αερίου στον τομέα των οδικών μεταφορών, είπε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουν πολλά: να ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου και την τροφοδοσία πλοίων και οχημάτων, να οριστεί το φυσικό αέριο ως ναυτικό καύσιμο, και να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για την οδική χρήση του.
 
Επεσήμανε ακόμα τον ζωτικής σημασίας ρόλο που έχουν τα λιμάνια για τα νησιά, προσθέτοντας πως εάν η χρήση φυσικού αερίου στον τομέα των μεταφορών είναι περιορισμένη υπάρχει άμεση αρνητική επίπτωση στην αλυσίδα εφοδιασμού και ιδιαίτερα στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου