TOTAL: Ενδιαφέρον για επέκταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ευρύτερο είναι το ενδιαφέρον της TOTAL πέραν του τεμαχίου 8, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της TOTAL για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική Στεφάν Μισιέλ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «η συνάντηση σήμερα επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει, να διευρύνει τις δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, με διάφορους τρόπους, που σε αυτό το στάδιο δεν θα τους αναφέρω διότι άπτονται διαφόρων σημείων συζητήσεων».

Ερωτηθείς αν το ενδιαφέρον της εταιρείας αφορά και πέραν του τεμαχίου 8, ο κ. Υπουργός είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον ευρύτερα, πέραν μιας μεθόδου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η εταιρεία ενδιαφέρεται να επεκταθεί. Μιλήσαμε επίσης και για την ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, για τη δουλειά που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της και προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες θα γίνουν γεωλογικά εργαστήρια με τους δικούς μας συμβούλους και γεωλόγους, αλλά και τους γεωλόγους της εταιρείας».

Ερωτηθείς αν ικανοποιεί την Κυβέρνηση αυτή η εξέλιξη απάντησε «απόλυτα».

Σε ερώτηση αν η εταιρεία ενδιαφέρεται και για υγροποίηση και για τερματικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει τρόπους εκμετάλλευσης, ειδικά της ανακάλυψης, διότι πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το μέγεθος της και να φτάσουμε σε ένα οριστικό αριθμό. Αλλά από συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Κληθείς να πει πότε θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση η αίτηση της TOTAL για συνεργασία με την ΕΝΙ στο τεμάχιο 8, είπε ότι «το θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στη συμβουλευτική επιτροπή για υδρογονάνθρακες. Έχει σταλεί, η επιτροπή ζητά κάποιες τυπικές διευκρινίσεις από την εταιρεία και ακολούθως το θέμα θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση».  

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις