ΚΟΔΑΠ και ΕΤΕπ υπέγραψαν συμφωνία χρηματοδότησης €35 εκατ.

Τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση ανέγερσης τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό από τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ), ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψαν στη Λευκωσία ο ΚΟΔΑΠ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η συμφωνία υπογράφτηκε ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΚΟΔΑΠ Πανίκο Μαλέκο και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Jonathan Taylor, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη.

Το όλο έργο του τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών περιλαμβάνει την ανέγερση έξι υπέργειων δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 200 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για υγρά καύσιμα, καθώς και την υποδομή σωληνώσεων, αντλιοστασίων, εγκαταστάσεων πυρόσβεσης και ασφαλείας, χώρων γραφείων, περιφράξεων και εσωτερικών δρόμων. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια ευρώ.

Η υποδομή αυτή θα επιτρέψει στην Κύπρο να διατηρεί προμήθειες πετρελαίου ενός μηνός για έκτακτη ανάγκη. Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο υποδομής στην Κύπρο που υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Στην ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε μεταξύ άλλων πως ο τομέας της ενέργειας στην Κύπρο υφίσταται σήμερα σημαντικές αλλαγές και αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου στο Βασιλικό. «Κύριος στόχος πολιτικής μας, πρέπει να επισημάνω, είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Ο Υπουργός είπε πως όσον αφορά την εσωτερική αγορά ενέργειας, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε πέρυσι την εισαγωγή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, καθώς και την κατασκευή μιας Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αποϋγροποίησης, μιας προβλήτας για την ασφαλή πρόσδεση της Μονάδας και, τέλος, τους απαιτούμενους αγωγούς, που θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Βασιλικού. Αρχικά, συνέχισε, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κοντινό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Βασιλικού, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί και το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

«Για να υλοποιήσουμε αυτήν την υποδομή μέχρι το 2020, μας δόθηκε επιχορήγηση από τη σχέδιο «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη», ύψους 101 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Λακκοτρύπης σημειώνοντας ωστόσο πως για το όλο έργο εισαγωγής ΥΦΑ στην Κύπρο εκτιμάται πως χρειάζονται 250 έως 300 εκατομμύρια ευρώ και επί του παρόντος γίνεται μια συζήτηση για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Υπουργός, εργαζόμαστε για τη φιλελευθεροποίηση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία η εισαγωγή φυσικού αερίου αποτελεί προϋπόθεση. «Η ημερομηνία-στόχος για τη θέσπιση νέων κανόνων αγοράς και η δυνατότητα υλοποίησης των νέων κανόνων είναι ο Ιούλιος του 2019. Στο μεσοδιάστημα, οι νέοι παραγωγοί και προμηθευτές μπορούν να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις βάσει μεταβατικών κανόνων», είπε.

Ο Υπουργός ανέφερε στη συνέχεια πως η Κυβέρνηση ενθαρρύνει επίσης τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ενέργειας, σημειώνοντας πως οι ΑΠΕ αποτελούν προς το παρόν τη μοναδική εγχώρια πηγή ενέργειας που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από τα εισαγόμενα προϊόντα πετρελαίου, στην αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου και στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

«Για το σκοπό αυτό, ζητούμε εκ νέου την υποστήριξη της ΕΤΕπ. Πρόσφατα, είχαμε λάβει αιτήσεις για έργα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 400 MW, τα οποία για την Κύπρο αντιπροσωπεύουν περίπου το 13,5% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναμένεται, ορισμένα από αυτά τα έργα απαιτούν χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης, επομένως η ΕΤΕπ μπορεί ενδεχομένως να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή αυτής της χρηματοδότησης», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Taylor εξέφρασε την ικανοποίηση του που η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο έργο αυτό με 35 εκατομμύρια, σημειώνοντας πως η διαχείριση των στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων στην Κύπρο θα αλλάξει ριζικά με την κατασκευή του νέου έργου ύψους 53 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει μια γερασμένη εγκατάσταση που χτίστηκε τη δεκαετία του 1970.

«Αυτό θα επιτρέψει στην Κύπρο να έχει καλύτερο έλεγχο των αποθεμάτων καυσίμων των 90 ημερών που διαθέτει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ιδίως προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, και τόνισε πως η τεχνική εμπειρία και η χρηματοοικονομική εμπειρογνωμοσύνη της ΕΤΕπ από τη στήριξη των επενδύσεων σε τομείς της ενέργειας παγκοσμίως έχει ενισχύσει τις υποδομές του Βασιλικού.

«Η μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη στήριξη για επενδύσεις στην ενέργεια στην Κύπρο για περισσότερο από πέντε χρόνια και είναι το πρώτο έργο υποδομής στην Κύπρο που υποστηρίζεται από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΟΔΑΠ αφού σημείωσε τη σημαντικότητα της χρηματοδότησης των 35 εκατομμυρίων από την ΕΤΕπ για το έργο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα πολλά σημαντικά οφέλη που θα έχει η λειτουργία και η ιδιοκτησία του από τον ΚΟΔΑΠ.

Από οικονομικής πλευράς, όπως είπε, το έργο έχει ένα ασυνήθιστα καθαρή τρέχουσα αξία που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ, καθώς αυτή η εξοικονόμηση χρηματοδότησης θα μετατραπεί, με την πάροδο του χρόνου, σε μειωμένο κόστος ενεργειακής ασφάλειας για τους Κύπριους πολίτες.

Επιπλέον, ανέφερε ο κ. Μαλέκος, οι επιχειρηματικές και εμπορικές αβεβαιότητες μειώνονται δραστικά, κάτι που έχει μεγάλη σημασία αν λάβουμε υπόψη τη γεωγραφική θέση της Κύπρου, η οποία σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν διαθέτει αγορά αποθήκευσης καυσίμων.

Ακόμη, οι λειτουργικές διαδικασίες και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός θα βελτιωθούν σε επίπεδα που δεν ήταν παλαιότερα δυνατά. Επιπλέον, είπε, η διαθεσιμότητα πρόσθετης χωρητικότητας αποθήκευσης στο Βασιλικό, διευκολύνει το κυβερνητικό σχέδιο να απομακρύνει από τις ξεπερασμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Λάρνακα και να απελευθερώσει περιζήτητη παράκτια γη, που θα αναδιαμορφωθεί για τουριστική και οικιστική χρήση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις