TOTAL: Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο τεμάχιο 8

Η γαλλική εταιρεία TOTAL επιθυμεί να διευρύνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη  με τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΤΟΤΑΛ κ. Στεφάν Μισιέλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση κατά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο ερευνητικό πρόγραμμα και, από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ενδιαφέρον της TOTAL να συμμετάσχει στο τεμάχιο 8.
 
Το τεμάχιο 8 αδειοδοτήθηκε στην ΕΝΙ και βλέπουμε τώρα το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να διευρύνεται και σε αυτό το τεμάχιο. Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ σημαντική που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου.
 
Συζητήσαμε και τα επόμενα βήματα. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε οτιδήποτε. Είμαστε σε συζητήσεις για διάφορα άλλα θέματα, τα οποία θα ανακοινώνονται όσο βεβαίως ωριμάζουν».
 
Ερωτηθείς για τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «οι συμβατικές υποχρεώσεις για τα νέα τεμάχια αφορούν τριετία».  
 
Σε ερώτηση για τις αξιολογήσεις για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «συνεχίζονται και από την κοινοπραξία του τεμαχίου 6, αλλά και από δικούς μας συμβούλους, γιατί θέλουμε να έχουμε και ανεξάρτητη εκτίμηση των ποσοτήτων του ΄Καλυψώ’».
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «μετά από όλα είχαν επισυμβεί στο τεμάχιο 3 βλέπουμε έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να θέλει να διευρύνει την παρουσία της εντός της ΑΟΖ, ειδικά σε ένα τεμάχιο όπως το 8 το οποίο είναι κατ’ εξοχήν ανεξερεύνητο ακόμη».
 
Ερωτηθείς είπε ότι στο τεμάχιο 8 έγιναν τρισδιάστατες έρευνες προσθέτοντας ότι «γίνεται αυτή τη στιγμή η επεξεργασία τους για να καθοριστούν οι στόχοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Μισιέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν το ενεργειακό πρόγραμμα της εταιρείας, σημειώνοντας ότι έχουν αιτηθεί επίσης για το τεμάχιο 8 που είναι αδειοδοτημένο στην ΕΝΙ.

Ερωτηθείς αν η εταιρεία θα προχωρήσει με επιβεβαιωτική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», ο κ. Μισιέλ είπε ότι υπάρχει πολλή τεχνική εργασία να γίνει προτού επισυμβεί αυτό. Είπε ακόμη ότι υπήρξε η πρώτη γεώτρηση με θετικό αποτέλεσμα στο «Καλυψώ» και σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαιωτική.
 

Δειτε Επισης

Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου
Great Sea Interconnector: Απαντά σε Παπαναστασίου ο ΑΔΜΗΕ-Διαθέσιμο στους επενδυτές το νέο business plan
«Σημαντικά βήματα της Κύπρου σε πράσινες επενδύσεις, υπάρχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό ΑΠΕ»