ΕΤΕΚ: Επιτακτική ανάγκη η απομάκρυνση πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

InBusinessNews  18/05/2018 13:30
ΕΤΕΚ: Επιτακτική ανάγκη η απομάκρυνση πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

ΕΤΕΚ: Επιτακτική ανάγκη η απομάκρυνση πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα

InBusinessNews  18/05/2018 13:30

Τα τρία πρόσφατα ατυχήματα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, 25/1/2018 (διαρροή τοξικού αερίου μερκαπτάνης), 31/3/2018 (έκρηξη και πυρκαγιά σε βυτιοφόρο μεταφοράς καυσίμων) και 12/5/2018 (πυρκαγιά σε πετρελαιοδεξαμενή), που συνέβησαν σε εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στον δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, προκαλούν όπως ήταν φυσικό την ανησυχία και την αντίδραση της κοινής γνώμης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ.

RELATED ARTICLES


Παράλληλα, όπως πληροφορείται το Επιμελητήριο, ο Δήμος Λάρνακας απέρριψε το Μνημόνιο Συναντίληψης που προτάθηκε από την κυβέρνηση, με το αιτιολογικό ότι δεν εξασφαλίζεται ο σκοπός για τον οποίο έγινε, δηλαδή η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα. 

«Η συγκεκριμένη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2001, στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές συσκέψεις, τέθηκαν χρονοδιαγράμματα, εκδόθηκαν υπουργικά διατάγματα και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφωνούν στην αναγκαιότητα για την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, μέχρι σήμερα παρατηρούμε, δυστυχώς, ότι πολύ λίγα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή», σημειώνει το ΕΤΕΚ. 

Προσθέτει επίσης ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός κατοικημένης περιοχής ενώ στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν εννέα σχολεία. 

«Επιπρόσθετα λόγω της επικινδυνότητας τους με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία SEVESO, εμποδίζουν την ανάπτυξη της περιοχής με συνέπεια να μοιράζεται στα δύο το παραλιακό μέτωπο στερώντας την περιοχή από μία ομοιόμορφη συνεχόμενη τουριστική ανάπτυξη», επισημαίνει το Επιμελητήριο, διερωτώμενο, εύλογα, όπως και ο κάθε πολίτης ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος μεγάλης κλίμακας σχετιζόμενο με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες;   

Το Επιμελητήριο καλεί το κράτος και τις εταιρείες του τομέα καθώς και όλους τους εμπλεκομένους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπερπηδηθούν οι όποιες δυσκολίες παρατηρούνται για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την απομάκρυνση του περιεχομένου των εγκαταστάσεων. 

Σημειώνεται ακόμα ότι το Επιμελητήριο θεωρεί ότι για την απομάκρυνση του περιεχομένου των εγκαταστάσεων υπάρχουν λύσεις και εναλλακτικές επιλογές ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρχουν και άλλοι διαθέσιμοι χώροι προς ενοικίαση χωρίς να μας διαφεύγει το γεγονός ότι στις εταιρείες του τομέα έχει παραχωρηθεί χώρος για να ολοκληρώσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις. 

Συναφώς θα πρέπει να σημειωθεί πως το κράτος θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής στην περιοχή που θα μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις, όπως είναι το οδικό δίκτυο και ο πυροσβεστικός σταθμός, τονίζει το ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, «επίσης είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κρατικός σχεδιασμός ώστε να καταστεί εφικτή η υλοποίηση της αποκατάστασης της περιοχής των παλιών εγκαταστάσεων, αμέσως μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Παράλληλα οι εταιρείες θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την απομάκρυνση του υγραερίου από την οικιστική περιοχή».

Καταληκτικά, το Επιμελητήριο επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά ότι η ασφάλεια και υγεία των πολιτών δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκάθαρα δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει στην ανανέωση της παράτασης της επικινδυνότητας.
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας