Εντός των ημερών κατάληξη για την Κόσιη

Κατάληξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε το πρωί της Τετάρτης 11 Απριλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ευρείας σύσκεψης για το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και των αρμοδίων κρατικών Υπηρεσιών. 

Μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας,  Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ιδιαίτερα της συμφωνίας που θα γίνει με τον ανάδοχο στην περιοχή της Κόσιη. 

«Οι κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε ο Πρόεδρος είναι να κινηθούμε ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», είπε σχετικά ο κ. Καδής. 

Αυτό που αποφασίστηκε μέσα από τη σύσκεψη είναι οι αρμόδιες Αρχές του κράτους να προχωρήσουν σε μια τελική διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο στην περιοχή της Κόσιη, ώστε να συζητηθούν οι όροι που έχει θέσει η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και αν είναι δυνατόν να φτάσουμε σε συμφωνία στη βάση αυτών των όρων, πρόσθεσε.
 
«Από κει και πέρα η Κυβέρνηση εξετάζει και όλες τις εναλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση οι κατευθύνσεις που έδωσε ο Πρόεδρος είναι να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν και αναμένεται να έχουμε κατάληξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες», επεσήμανε ο Υπουργός. 

Ερωτηθείς είπε ότι τέθηκε χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως την ερχόμενη βδομάδα να φτάσουμε σε οριστικές λύσεις». 

Κληθείς να αναφερθεί στις εναλλακτικές λύσεις στις οποίες αναφέρθηκε, ο Υπουργός είπε ότι «τις διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές του κράτους. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες σκέψεις στην περίπτωση που δεν υπάρχει κατάληξη με τον ανάδοχο να κινηθούμε σε άλλες κατευθύνσεις». 

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «θεωρούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτό θα φανεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις». 

Ερωτηθείς για τη στάση των κοινοτήτων της περιοχής επί του θέματος, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι κοινότητες αναμένουν να δουν τις τελικές διευθετήσεις και να οριστικοποιείται αυτό το ζήτημα που χρονολογείται. Για μας είναι προτεραιότητα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στο επόμενο διάστημα». 

Σε ερώτηση για τις ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Υπουργός είπε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε δημόσια τις απόψεις του οι οποίες εκφράστηκαν και εντός της σύσκεψης. Λαμβάνονται υπόψη. Από κει και πέρα θα πρέπει να δει κανείς πώς εξυπηρετείται ευρύτερα το δημόσιο συμφέρον». 

Πρόσθεσε πως «θυμίζω ότι εκκρεμεί το κλείσιμο της χωματερής στον Κοτσιάτη και ότι υπάρχει καταδικαστική απόφαση για την Κύπρο που αν μεταφραστεί σε πρόστιμο θα στοιχίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Όλα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος». 

Επεσήμανε ακόμα ότι «ο στόχος της ομάδας που θα διαπραγματευτεί με τον ανάδοχο είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του Κύπριου πολίτη». 

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα της καταδικαστικής απόφασης κατά της Κύπρου, ο κ. Καδής είπε ότι «είχε δοθεί διορία μέχρι το τέλος του 2017 για να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις. Έχει εκπνεύσει αυτή η προθεσμία, άρα κινούμαστε σε ημερομηνίες που θέτουν δυσκολίες στη δική μας πλευρά. Για αυτό προτεραιότητα για μας είναι να κινηθούμε άμεσα και να οριστικοποιηθούν οι όποιες διευθετήσεις». 

Δειτε Επισης

Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις
Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του τερματικού-Δίνει μάχη με τον χρόνο για την ευρωπαϊκή χορηγία η ΔΕΦΑ
Έρχεται επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα για το τερματικό-Σε τι ελπίζει ο Παπαναστασίου