ΡΑΕΚ: Ώθηση στην αδειοδότηση εναλλακτικών προμηθευτών

Η μεταβατική ρύθμιση, που εξέδωσε η ΡΑΕΚ μέχρι τη λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς την 1η Ιουλίου του 2019, ήδη έχει δώσει την αναγκαία ώθηση έτσι ώστε να αρχίσει η αδειοδότηση εναλλακτικών προμηθευτών και έχει δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για να μπορέσουν οι ήδη αδειοδοτημένοι εναλλακτικοί παραγωγοί να δραστηριοποιηθούν στον τομέα του ηλεκτρισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Πουλλικάς.

Μέχρι την πλήρη ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού τον Ιούλιο του 2019, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα καλύψει την περίοδο αυτή με την μεταβατική ρύθμιση, υλοποιώντας τα διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρισμού.
 
Ο κ. Πουλλικάς μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Frederick, η ΟΕΒ και ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) με θέμα «Εφαρμογή Μεταβατικής Ρύθμισης στην Αγορά Ηλεκτρισμού της Κύπρου – Σχεδιασμός Λειτουργίας».
 
Η μεταβατική ρύθμιση δεν είναι αγορά ηλεκτρισμού αφού δεν καλύπτει βασικές διαδικασίες των αγορών ηλεκτρισμού, είπε.
 
Σημείωσε όμως ότι η ρύθμιση αυτή δεν απαιτεί περίπλοκα πληροφοριακά συστήματα και νέες διαδικασίες από τον ΔΣΜ.
 
Είπε πως στην ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ περιλαμβάνονται λεπτομερείς κανονισμοί, για λειτουργία των οποίων αρμοδιότητα θα έχει ο ΔΣΜ, προσθέτοντας πως η μεταβατική ρύθμιση «ουσιαστικά προβλέπει τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης αναφορικά με την κάλυψη των απαιτήσεων εφεδρειών του ηλεκτρικού συστήματος».
 
«Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προσπαθήσει στους Κανονισμούς της Μεταβατικής Ρύθμισης να διασφαλίσουμε όσο το δυνατό λιγότερες στρεβλώσεις», πρόσθεσε.
 
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ τόνισε πως ότι «ο τελικός στόχος, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου 2019 για την πλήρη εμπορική λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το μοντέλο-στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει και εκεί προσβλέπουμε για την εισαγωγή υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου