Λακκοτρύπης καλεί επενδυτές για την αγορά ηλεκτρισμού

Την ελπίδα ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα καταστεί ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, απευθύνοντας κάλεσμα στους επενδυτές «να μελετήσουν σοβαρά τις ευκαιρίες που παρέχει ο κλάδος».

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των εκθέσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVENERGY 2018” Τεχνολογιών Νερού και Περιβάλλοντος «ENVIROTEC 2018», Δόμησης και Ανακαίνισης «CONSTRUCTIONS 2018» και Συστημάτων Ασφαλείας «ELECTRO.NET 2019», ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως το Υπουργείο σε συνεργασία με τη ΡΑΕΚ και τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς προωθεί τις διαδικασίες για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τον ουσιαστικό ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού.

Σημειώνεται ότι με βάση δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει ήδη δημοσιεύσει η ΡΑΕΚ, η αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου φιλελευθεροποιείται την 1η Ιουλίου 2019.

«Πρωταρχικός στόχος της ανταγωνιστικής αγοράς, δεν είναι άλλος από τη μείωση των τιμών ηλεκτρισμού», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας και συμπλήρωσε: « Γι’ αυτό το λόγο προωθούμε διαδικασίες για απλοποίηση και επίσπευση της αδειοδότησης νέων έργων, καθώς και τρόπους ώστε η χρηματοδότησή τους να καταστεί πιο εύκολη».

«Ευελπιστούμε ότι η αγορά ηλεκτρισμού θα καταστεί νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και καλούμε τους επενδυτές να μελετήσουν σοβαρά τις ευκαιρίες που παρέχει ο κλάδος αυτός», τόνισε.

Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης οικιών €8 εκατ.
Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων του σχεδίου εξοικονομώ - αναβαθμίζω στις κατοικίες με συνολικό προϋπολογισμό €8 εκατομμυρίων.

Όπως είπε, στα πλαίσια του σχεδίου αναμένεται να παραχωρηθεί χορηγία για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε τουλάχιστον 800 υφιστάμενες κατοικίες. «Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αγκαλιάστηκε από όλους τους συμπολίτες μας, αφού είχαν υποβληθεί πέραν των 1.100 αιτήσεων», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει κονδύλια από εθνικούς πόρους για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που βρίσκονται εντός των βρετανικών βάσεων, με το σχέδιο να αναμένεται να ανακοινωθεί εντός Απριλίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι εντός του 2018 αναμένεται να προκηρυχθούν με πόρους του ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΑΠΕ – ΕΞΕ) δύο νέα σχέδια χορηγιών, τα οποία θα αφορούν σε θερμομόνωση οροφής υφιστάμενων κατοικιών και στη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι στα τέλη του 2016 η συνολική συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, ανήλθε στο 9,3% ξεπερνώντας τον ενδεικτικό στόχο που καθορίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία για συνεισφορά 7,45% των ΑΠΕ την περίοδο 2015 – 2016.

Εξάλλου, μετά το πρόγραμμα συμψηφισμού μετρήσεων (net metering), που επιτρέπει τον συμψηφισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ίδια κατανάλωση, o κ. Λακκοτρύπης είπε το Υπουργείο ότι σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές ετοιμάζει νέο καθεστώς στήριξης στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια νέα κατηγορία, αυτή του συμψηφισμού λογαριασμών, το λεγόμενο net billing, το οποίο, είπε, θα αποτελεί ελκυστική επιλογή για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές για κάλυψη μέρους ή και όλων των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με την ο κ. Λακκοτρύπη, σε λειτουργία βρίσκεται επίσης έως την 16 Απριλίου του τρέχοντος το σχέδιο παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη των έργων στην τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. Στα πλαίσια του εν λόγω σχεδίου δύναται να εγκατασταθούν συστήματα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 212,5 MW.

Στήριξη ΑΠΕ και ΕΞΕ
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η έκθεση Save Energy όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού καθιερώθηκε ως το σημαντικότερο εμπορικό γεγονός στην Κύπρο σε θέματα προώθησης και προβολής προϊόντων και υπηρεσιών παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η μεγάλη επιτυχία της έκθεσης μας δίνει το κίνητρο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κλάδο των ΑΠΕ και της ΕΞΕ, είπε.

«Η ΟΕΒ εκτιμά ότι κλάδοι αυτοί στηρίζουν την κυπριακή οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και για τον σκοπό αυτό έχουμε συστήσει ειδικό τμήμα για να βοηθά ουσιαστικά και πρακτικά τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην σημασία του Σχεδίου «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις κατοικίες», για το οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενημερώνεται στα πλαίσια της Έκθεσης από λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις