Energean: Άντλησε $460 εκατ. για ανάπτυξη κοιτασμάτων στο Ισραήλ

Η ελληνική εταιρεία  Energean Oil & Gas άντλησε την Παρασκευή 460 εκατομμύρια δολάρια από την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, με στόχο να αναπτύξει τα  κοιτάσματα φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ.
 
Η δημόσια προσφορά της εταιρείας ήταν για 72.6 εκατ. νέες κοινές μετοχές προς 4.55 βρετανικές λίρες ανά μετοχή και γύρω στις 11.30 (ώρα Κύπρου) η αξία των μετοχών είχε ήδη αυξηθεί κατά 4 σεντ.

Με βάση την τιμή της μετοχής, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι 695 εκατ. λίρες ή 968 εκατ. δολάρια.

Η Energean θα ξοδέψει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων αερίου του Ισραήλ Karish και Tanin, τα οποία έχουν δυνητικά αποθέματα έως 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 32,8 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων.

«Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Energean παρέχει στους επενδυτές τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο παραγωγής, ανάπτυξης και έρευνας υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία καθίσταται όλο και περισσότερο γόνιμη ως προς τον συγκεκριμένο τομέα» ανέφερε σε δήλωσή του με αφορμή την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της  Energean  Μαθιός Ρήγας.

Η εταιρεία αναμένει την εξαγωγή του πρώτου αερίου από το Karish το 2021, ύστερα από δαπάνες κάτω από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει δάνεια σε ισραηλινές και διεθνείς τράπεζες ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ωριμάζουν σε περίπου τρεισήμισι χρόνια.

Ο Energean, που αναφέρει ότι υπέγραψε συμφωνίες για εφοδιασμό περίπου 4,1 δισεκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, έχει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε πιο προσιτά αποθέματα, κυρίως σε ελληνικά κοιτάσματα.
 
Το 2017 η Energean παρήγαγε 2,800 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα κοιτάσματά της στην Ελλάδα.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου