Φωτοβολταϊκό πάρκο ετοιμάζει η Cyfield

Την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 6,5 MW προγραμματίζει η Cyfield.

Σχετική μελέτη για το φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο αναμένεται να ανεγερθεί στον Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος

Η εταιρεία προτίθεται να αξιοποιήσει το σχέδιο για την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με τελική κατάληξη την ένταξη έργων στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού. 

Σε έκταση 95.541 τ.μ.
Το προτεινόμενο έργο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Άγιου Ιωάννη Μαλούντας, της επαρχίας Λευκωσίας, σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρων δυτικά της κοινότητας. 

Το συνολικό εμβαδό και των τριών τεμαχίων, στο οποίο θα ανεγερθεί το έργο, ανέρχεται στα 95.541 τετραγωνικά μέτρα, ενώ υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών.

Στη σχετική μελέτη σημειώνεται ότι «μέσα από την ορθολογική χωροδιάταξη εξασφαλίζεται τόσο ο βέλτιστος τρόπος λειτουργίας και απόδοσης του φωτοβολταϊκού πάρκου, όσο και η ελαχιστοποίηση της όχλησης και ο επηρεασμός των ανέσεων σε παρακείμενες ή γειτονικές οικιστικές ή τουριστικές αναπτύξεις σε οικιστικές ζώνες ή άλλες ζώνες όπου ενθαρρύνονται τέτοιου είδους αναπτύξεις».

Το φωτοβολταικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει ως ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και αποτελεί κλασσική εφαρμογή μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω της ενεργοποίησης των στοιχείων που δομούν τους φωτοβολταϊκούς πίνακες και μετατροπής τους σε ηλεκτρική ενέργεια.

20.000 φωτοβολταϊκοί πίνακες
Όπως αναφέρεται στη μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, η ιδιαιτερότητα της εγκατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι το προτεινόμενο έργο τροφοδοτείται με ενέργεια αποκλειστικά από τον ήλιο, χωρίς τη διεξαγωγή καμιάς άλλης λειτουργίας που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή ρύπανσης. 

Το φωτοβολταικό σύστημα θα αποτελείται από 20.000 φωτοβολταϊκούς πίνακες με συνολική ισχύ 6,5 ΜW. Πιο αναλυτικά, κάθε φωτοβολταϊκός πίνακας θα αποτελείται από 72 πολυκρυσταλλικές κυψέλες πυριτίου και θα έχει διαστάσεις 1956 x 992 x 40 mm, ενώ θα έχει δυναμική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ίση με 325 W. 

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται πρώτα σε μετατροπείς δικτύου όπου το συνεχές ρεύμα θα μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο και ακολούθως θα διοχετεύεται στο υφιστάμενο δίκτυο της ΑΗΚ για κατανάλωση.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου