Ακριβότερο από την ΕΕ το υγραέριο κίνησης στην Κύπρο

Κατά €0,21 ακριβότερο πληρώνουν στην Κύπρο οι καταναλωτές το υγραέριο κίνησης σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας σχετικά με την πορεία υλοποίησης της απόφασης για εισαγωγή υγραερίου στην αυτοκίνηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών η τιμή του υγραερίου κίνησης στην Κύπρο ανέρχεται στα €0,78/λίτρο ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στα €0,57/λίτρο.
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, παρά το ότι τα πρατήρια άρχισαν να υλοποιούνται, η τιμή του υγραερίου κίνησης εξακολουθεί να παραμένει ένα πρόβλημα. Η τιμή στην Κύπρο €0,78/λίτρο είναι αρκετά ψηλή σε σχέση με τιμές άλλων χωρών της ΕΕ. Όπως ανέφερε, το πρόβλημα το μεγάλο είναι στην αρχική τιμή πριν μπουν οι φόροι και σημείωσε πως η Επιτροπή έχει ζητήσει να πληροφορηθεί σε σχέση με το ύψος του κέρδους των εταιρειών καθώς «φαίνεται ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού είναι από το γεγονός ότι οι εταιρείες ζητούν να κάνουν απόσβεση των επενδύσεων που έχουν κάνει».
 
Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι μετά από πίεση ακόμη ένα πρατήριο έχει αδειοδοτηθεί στη Λεμεσό και εντός των ημερών θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και πως πλέον τα αδειοδοτημένα πρατήρια είναι πλέον 4, δύο στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό και ένα στην Πάφο και πολύ σύντομα αναμένεται η έκδοση άλλων δύο αδειών για Αμμόχωστο και Λάρνακα.
 
Είπε ακόμη ότι έχουν υποβληθεί περίπου 30 αιτήσεις με κάποιες από αυτές να έχουν απορριφθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των άλλων αιτήσεων έτσι ώστε να λειτουργήσουν περισσότερα πρατήρια στις πόλεις και να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.
 
Δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί ο φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ να μειωθούν με έγκριση της ΕΕ και την ίδια ώρα θα ζητήσει όπως εξεταστεί η δυνατότητα παροχής κινήτρων για μετατροπή αυτοκινήτων.
 
«Είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει με κίνητρα να στηρίξει αυτή τη διαδικασία ώστε να αυξηθεί η ζήτηση, να αρχίσουν να λειτουργούν τα πρατήρια για να κάνουν απόσβεση των επενδύσεων τους και να αρχίσουν σιγά σιγά και οι τιμές να πέφτουν» είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι οι εταιρείες έχουν κάνει επενδύσεις και θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο κόσμος το προϊόν για να μπορέσουν να κάνουν απόσβεση των εξόδων που έχουν κάνει, εξηγώντας παράλληλα πως επειδή είναι ψηλή η τιμή αυτή τη στιγμή ο κόσμος δεν χρησιμοποιεί το προϊόν καθώς ο χρόνος απόσβεσης του κόστους μετατροπής ενός οχήματος μπορεί να ανέρχεται και στα 10 χρόνια. «Αν καταφέρουμε να μειώσουμε αυτό τον χρονικό ορίζοντα επιχορηγώντας την αλλαγή αυτή στα οχήματα τότε ενδεχομένως να βοηθήσουμε να αυξηθεί η κατανάλωση» εξήγησε, υποδεικνύοντας πως κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
 
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτηση για υγραεριοκίνηση αφού τα νόμιμα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν με υγραέριο στους κυπριακούς δρόμους ανέρχονται στα 400, κάτι το οποίο απέδωσε στην τιμή του υγραερίου κίνησης.
 
«Όταν η τιμή του υγραερίου κίνησης είναι στα €0,78/ λίτρο λαμβανομένης υπόψη και της κεφαλαιουχικής δαπάνης που χρειάζεται αλλά και τα χρόνια ζωής ενός αυτοκινήτου, δεν είναι σήμερα συμφέρουσα αυτή η τροποποίηση» είπε, αναφέροντας πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για μείωση της τιμής.
 
Όπως εξήγησε στην Κύπρο το υγραέριο κίνησης είναι κατά €0,21 πιο ακριβό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στα €0,57/λίτρο ενώ η τιμή στην Κύπρο είναι €0,78/λίτρο» σημείωσε, υποδεικνύοντας ότι η Επιτροπή μελετά σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, τρόπους για να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε αν αυξηθεί η ζήτηση και να επιταχυνθεί η απόσβεση των εταιρειών και γενικά το κόστος.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξανασυζητήθηκε το θέμα μόνο ένα πιστοποιητικό τελικής έγκρισης έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές, για πρατήριο στη Λεμεσό, και κάλεσε εκ νέου τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αλλά και τους Δήμους όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες εξέτασης των 26 συνολικά αιτήσεων που εκκρεμούν.
 
Ανέφερε επίσης ότι κατά τη σημερινή συνεδρία η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας είπε ότι η τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης είναι €0,78/λίτρο η οποία, όπως πρόσθεσε, φαίνεται ότι είναι πολύ ψηλή και κατά περίπου 40% πιο ακριβή από τη μέση τιμή πώλησης στην ΕΕ η οποία σήμερα είναι περίπου €0,57/λίτρο.
 
Και κάλεσε εκ νέου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας να ελέγξει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής πώλησης του υγραερίου κίνησης έτσι ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και στην περίπτωση αυτού του καυσίμου κίνησης αλλά και η τιμή αγοράς να μην λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την προώθηση της χρήσης του υγραερίου στην αυτοκίνηση. Επανέλαβε τέλος την έκκληση του ΑΚΕΛ προς το Υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει την επιβολή ΦΠΑ 19% και στον φόρο κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα κίνησης.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι είναι καθήκον της Κυβέρνησης και της Βουλής να πάρουν τολμηρά μέτρα προώθησης της υγραεριοκίνησης, υποδεικνύοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολύ δειλά βήματα με αποτέλεσμα να έχει ουσιαστικά αυτή η προσπάθεια στραγγαλιστεί εν τη γενέσει της.
 
Σε αυτήν ακριβώς τη φάση στο ξεκίνημα της εφαρμογής των κανονισμών που αφορούν την υγραεριοκίνηση θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει την τολμηρή απόφαση για επιδότηση της μετατροπής αυτοκινήτων σε υγραεριοκίνητα ή την τολμηρή απόφαση να υιοθετήσει μία μόνο ποιότητα για το υγραέριο στην Κύπρο, κάτι, που όπως εξήγησε, θα μειώσει την τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης που είναι από τις ψηλότερες στην ΕΕ.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ, Περδίκης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, έχει υιοθετηθεί η πρακτική με δύο ποιότητες υγραερίου, η πρώτη αφορά το υγραέριο για εμπορικούς και οικιακούς σκοπούς και η δεύτερη για την αυτοκίνηση. «Όταν μια εταιρεία εισάγει στην Κύπρο πολύ μικρή ποσότητα υγραερίου κίνησης το κόστος της εισαγωγής φορτώνεται στον καταναλωτή» ανέφερε, προσθέτοντας πως αν υιοθετηθεί η ποιότητα που αφορά το υγραέριο κίνησης που είναι ανώτερη από την άλλη και για σκοπούς εμπορικούς και οικιακούς, θα υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας, καθαρότερο περιβάλλον και καλύτερες συνθήκες για τις βιομηχανίες ενώ σε ό,τι αφορά το κόστος θα αυξηθεί πολύ λίγο σε σχέση με τη σημερινή τιμή του υγραερίου για εμπορική/οικιακή χρήση και θα μειωθεί πολύ σε σχέση με τη σημερινή τιμή του υγραερίου κίνησης.

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις