Τα ηλεκτρικά οχήματα θα «ξηλώσουν» τα πρατήρια καυσίμων

Η αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων θα οδηγήσει στο «ξήλωμα» των σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων μέσα στις πόλεις καθώς οι οδηγοί θα μπορούν να φορτίζουν τα οχήματά τους στο σπίτι ή στη δουλειά.
 
Αυτό προβλέπει ο Prat Romano, διευθύνων σύμβουλος της Chargepoint, της μεγαλύτερης επιχείρησης φόρτισης στον κόσμο.
Όπως είπε, μόλις κυριαρχήσουν τα ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους, θα υπάρξει σημαντική μείωση του αριθμού των σταθμών «περιμετρικά των πόλεων» οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την επαναφόρτιση ή τον ανεφοδιασμό καυσίμων.
 
«Δεν θα χρειάζονται τόσα πολλά επειδή η ζήτηση για ανεφοδιασμό με καύσιμα στις πόλεις θα είναι πολύ χαμηλότερη.  Θα προκύψει ένα είδος «ξηλώματος» για τους σταθμούς αερίου και βενζίνης.
 
Οι αυτοκινητιστές οι οποίοι διαθέτουν κλειστούς χώρους στάθμευσης θα φορτίζουν στο σπίτι ενώ στους χώρους στάθμευσης στην εργασία θα προσφέρεται επίσης η δυνατότητα φόρτισης, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη ύπαρξης της πλειοψηφίας των πρατηρίων.
 
«Θα είναι σα να διαθέτει κάποιος σταθμό ανεφοδιασμού στο σπίτι του», αναφέρει ο κ. Romano αν και όπως σημειώνει θα χρειαστεί να επεκταθεί το δίκτυο φόρτισης για μεγάλες αποστάσεις για να καλυφθεί η ανάγκη που θα υπάρξει πέραν των δυνατοτήτων των μπαταριών που διαθέτουν τα ηλεκτρικά οχήματα.
 
Αν και η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει μικρή, αναμένεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπαθούν να ανταποκριθούν στους όλο και πιο απαιτητικούς στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων. Με βάσει αυτό το δεδομένο, θα εμφανιστούν στην αγορά περισσότερες επιλογές για μπαταρίες αυτοκινήτων μέσα στην επόμενη τριετία.
 
Το μέλλον των σταθμών ανεφοδιασμού πετρελαίου, ακόμη και αν αυτοί μετατραπούν σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών, αποτελεί ένα μείζον θέμα συζήτησης στη βιομηχανία. Ο αριθμός των πρατηρίων πετρελαίου ήδη βαίνει μειούμενος καθώς τα αυτοκίνητα γίνονται πιο αποδοτικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός αυτών των πρατηρίων έχει μειωθεί κατά 80% από το 1970, παρά το γεγονός ότι η συνδυαστική χρήση πετρελαίου και ντίζελ έχει αυξηθεί κατά 75%.
 
Η ιδιωτική Chargepoint έχει αυξήσει τις επενδύσεις της σε συνεργασία με την Mercedes-Benz, ιδιοκτήτη της Daimler και το βιομηχανικό όμιλο Siemens και είναι στη διαδικασία δημιουργίας δικτύου φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.
 
Οι μεγάλες πετρελαϊκές επιχειρήσεις, όπως είναι η Royal Dutch Shell και η BP έχουν δεσμευθεί να εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης στα σημεία λιανικής πώλησης καυσίμων.
 
Η Shell θα λανσάρει σταθμούς ταχείας φόρτισης σε 10 σημεία σε ευρωπαϊκές πόλεις και τον προηγούμενο χρόνο αγόρασε την εταιρεία φόρτισης NewMotion ενώ η BP την προηγούμενη εβδομάδα επένδυσε 5 εκατ. δολάρια στην FreeWire προκειμένου να αρχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης στους χώρους της.
 
Άλλοι βλέπουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην ανάπτυξη σταθμών φόρτισης σχεδιάζοντας να πωλούν φαγητό και ποτό στους καταναλωτές οι οποίοι θα περιμένουν να φορτίσει το όχημά τους, κάτι που απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με το γέμισμα με βενζίνη ή πετρέλαιο.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk έχει προτείνει να ανοίξει η επιχείρηση εστιατόρια στα σημεία φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις