Επί τάπητος οι επιλογές για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3

Συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΝΙ θα έχει σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κατά την οποία, όπως είπε, θα εξεταστούν σε υψηλότατο επίπεδο οι επιλογές που υπάρχουν για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανάφερε ο κ. Λακκοτρύπης, κατά το ανοικτό μέρος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι εμπλεκόμενες εταιρείες «συμπεριφέρονται πράγματι ως εταίροι μας», ενώ θεωρούν ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας «κάτι που πρέπει να δούμε από κοινού».

Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, η συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας ήταν προγραμματισμένη σε μια εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε λόγω της κατάστασης «για να δούμε τις προθέσεις».
 
Ο Υπουργός παρέπεμψε εξάλλου και στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, τόσο προς την ΕΕ, προς τα Ηνωμένα Έθνη, προς γειτονικές χώρες, αλλά και στο επίπεδο της εταιρείας με την οποίο το Υπουργείο είναι σε συνεχή επαφή.

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι την Κυριακή συνομίλησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ενώ συμπλήρωσε ότι και η εταιρεία κάνει διαβήματα προς την ιταλική Κυβέρνηση.
 
Αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή αντίδραση του κ. Ντεσκάλτσι, ο οποίος διερωτήθηκε για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε κυπριακά νερά. «Αυτή είναι η αντίδραση», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.
 
Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία «αποτελεί αναμφισβήτητα μια κλιμάκωση του τι έχουμε δει μέχρι σήμερα». Ο κ. Λακκοτρύπης είπε εξάλλου ότι η συμπεριφορά αυτή πηγάζει από διάφορους λόγους, τους οποίους, όπως είπε, θα εξηγούσε στο μέρος της κλειστής συνεδρίας που ακολούθησε.
 
Είπε εξάλλου ότι υπάρχουν αλλού δεσμεύσεις του γεωτρύπανου Saipem 12000, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Σε ερώτηση πότε είναι προγραμματισμένο να πάει το γεωτρύπανο στο Μαρόκο, ο κ. Λακκοτρύπης το τοποθέτησε στις αρχές Μαρτίου, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι εργασίες στο οικόπεδο 3 θα ξεκινούσαν το περασμένο Σάββατο και θα διαρκούσαν 20-30 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη της ΕΝΙ στον στόχο Καλυψώ του οικοπέδου 6, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε εξάλλου τους παριστάμενους βουλευτές ότι «δεικνύει ανακάλυψη στήλης φυσικού αερίου, που φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας», είπε όμως ότι δεν μπορεί ακόμη να καθοριστεί το μέγεθος για γεωλογικούς λόγους. Θα χρειαστούν περισσότερες γεωφυσικές μελέτες, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να μικρύνει το εύρος της ανακάλυψης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη, καθώς προηγήθηκε αυτή του Ονισίφορου, που ήταν πολύ μικρό κοίτασμα, ανέφερε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, είναι πάρα πολύ καλά νέα, καθώς επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα στην περιοχή, το οποίο αφορά στην ύπαρξη υδρογονανθράκων γενικότερα. Σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ωστόσο ότι οι έρευνες στο οικόπεδο 6 αφορούσαν σε φυσικό αέριο και όχι σε πετρέλαιο.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο οι δομές ομοιάζουν με αυτές του κοιτάσματος Ζορ στη αιγυπτιακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι είναι τύπου Ζορ, όμως το κάθε κοίτασμα έχει ιδιομορφίες.
 
Ανέφερε τέλος ότι θα ακολουθήσουν τον Οκτώβριο άλλες δύο γεωτρήσεις από την  Exxon στο οικόπεδο 10, το οποίο χαρακτήρισε ως «το πιο περιζήτητο», γεγονός που λέει πολλά ως προς τις προοπτικές του.
 
Να μην έχουμε υπέρμετρες προσδοκίες, αλλά οι πιθανότητες είναι εκεί, κατέληξε ο Υπουργός.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου