«Κυπριακή απόβαση» σε τεμάχιο πετρελαίου στο Ισραήλ

Σε χερσαίο κοίτασμα πετρελαίου, η αξία του οποίου εκτιμάται στα $300 εκατ., εισήλθε εταιρεία με βάση την Κύπρο και εγγεγραμμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Cyprus Opportunity εξασφάλισε το 5% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Hatrurim», το οποίο βρίσκεται κοντά στη Νεκρά Θάλασσα και έχει ανακαλυφθεί από το 1995.

Μάλιστα, η Cyprus Opportunity είναι η πρώτη εταιρεία με έδρα την Κύπρο που συμμετέχει σε διεθνή κοινοπραξία για κοιτάσματα επιβεβαιωμένων ποσοτήτων στο Ισραήλ. Εξάλλου, στο κοίτασμα «Hatrurim» γίνονται εκτιμήσει για ποσότητες της τάξης των 7 με 11 εκατ. βαρελιών πετρελαίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cyprus Opportunity αποτελεί εταιρεία με βάση την Κύπρο και είναι μετοχικά και διοικητικά υπό ισραηλινά χέρια.

Σημειώνεται παράλληλα, ότι η C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd, όπως είναι το πλήρες όνομά της, συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 5%, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχουν ακόμη:
- Zerah Oil και Gas Exploration LP (28.75%)
- Gulliver Energy Ltd (28.75%)
- Israel Opportunity Energy Resources LP (25%)
- Ashtrom Group Ltd(10%)
- Άλλη μία εταιρεία ιδιοκτησίας του dr. EliyahuRosenberg, ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία Avner, κατέχει μερίδιο της τάξης του 2,5%.

Μάλιστα, πρέπει να αναφερθεί ότι το κοίτασμα «Hatrurim» καλύπτει περιοχή της τάξης των 94 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ανακαλύφθηκε το 1995. Η εταιρεία Delek έχει ήδη προχωρήσει σε γεώτρηση βάθους 2 χιλιάδων μέτρων, εκεί όπου εντόπισε πετρέλαιο. Οι εταιρείες της κοινοπραξίας που αναφέρονται πιο πάνω, στοχεύουν σε διαγώνια γεώτρηση προκειμένου να καταλήξουν στο κέντρο του κοιτάσματος, με την προσδοκία –βεβαίως- για εξόρυξη ποσοτήτων πετραλαίου.  

Η ταυτότητα της C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Limited
Η εταιρεία είναι δημόσια και εγγεγραμμένη στο ΧΑΚ από τον Φεβρουάριο του 2012. Μάλιστα, η εταιρεία συμμετείχε στον Β’ Γύρο Αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας μέσω κοινοπραξίας τα δικαιώματα για το οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ αποτελεί την πρώτη εταιρεία ενέργειας που είναι εγγεγραμμένη στο ΧΑΚ. Η εταιρεία ανήκει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα το Ισραήλ, που ασχολούνται κυρίως με τον τομέα της ενέργειας.

 

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου