Προς καταστροφή οι ελαττωματικοί πάσσαλοι

Σύμβαση με την ENERCO Energy Recovery Ltd συνήψε η ΑΗΚ για την καταστροφή των πάσσαλων που αφαιρούνται, καθώς με βάση ευρωπαϊκή οδηγία θεωρούνται απόβλητα και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν βάσει της αρχικής τους ιδιότητας

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου συνήψε πρόσφατα σύμβαση με την ENERCO Energy Recovery Ltd, θυγατρική της εταιρείας Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ, η οποία θα αναλαμβάνει την καταστροφή των ηλεκτρικών πασσάλων που αφαιρούνται. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΑΗΚ, Αντώνη Πατσαλή, με βάση ευρωπαϊκής οδηγίας, όλοι οι πάσσαλοι, και όχι μόνο οι ελαττωματικοί πάσσαλοι της εταιρείας ΒΕΞ, που είναι εμποτισμένοι με κρεόζωτα έλαια θεωρούνται απόβλητα και δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πέραν της αρχικής τους ιδιότητας. Η αδειοδοτημένη εταιρεία θα θρυμματίζει τους πάσσαλους και θα τους καίει σε θερμοκρασία πέραν των 960 βαθμών και η θερμογόνα αξία που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται στους φούρνους για την παραγωγή τσιμέντου.    

Εθνική Φρουρά
Η μόνη επαναχρησιμοποίηση των πάσσαλων που αφαιρούνται, σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, είναι η παραχώρηση τους στην Εθνική Φρουρά, εάν και εφόσον το απαιτήσουν, για την ανάπτυξη εσωτερικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος, οι πάσσαλοι παραχωρούνταν στους προσκόπους, χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή παιδικών χαρών, καθώς επίσης και την κατασκευή αγωνιστικών στίβων.

Πάσσαλοι ΒΕΞ
Μετά τη διαπίστωση ότι οι πάσσαλοι που προμήθευσε η εταιρεία ΒΕΞ ήταν ελαττωματικοί και κατέρρεαν πολύ πιο πριν από την αναμενόμενη ζωής τους, η ΑΗΚ έχει καταστήσει εντατικό πρόγραμμα αντικατάστασης των πασσάλων. Μέχρι στιγμής έχουν αφαιρεθεί 13.000 πάσσαλοι, ενώ κλήθηκε σύμβουλος από το Σουηδία ο οποίος προέτρεψε την ΑΗΚ να προβαίνει σε μη καταστρεπτικούς ελέγχους, με τη λήψη δειγμάτων , προτού προβεί στην αφαίρεση τους.

Έκθεση απαιτήσεων
Η ΑΗΚ για τη συγκεκριμένη υπόθεση των ελαττωματικών πασσάλων έχει καταχωρήσει ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, έκθεση απαιτήσεων διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους €24,896 εκατ . για την αντικατάσταση και προμήθεια νέων πάσσαλων. Στις 8 Απριλίου κατατέθηκε έκθεση ανταπαιτήσεων από τον δικηγόρο της εταιρείας και αναμένεται η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης.

Παράλληλα, ο φάκελος του συγκεκριμένου ζητήματος βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ η πειθαρχική έρευνα που διεξήχθη δεν κατέστη δυνατό να συσταθεί κατηγορητήριο εναντίον συγκεκριμένου λειτουργού της ΑΗΚ. Σημειώνεται, επίσης, πως μετά από απαίτηση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής έχει τεθεί ενώπιον της το σύνολο των εγγράφων που έχει στην κατοχή της η ΑΗΚ και σχετίζονται με την υπόθεση.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου