Τη Δευτέρα αποφασίζει η Λάρνακα για το αίτημα ΤΟΤΑL

Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφασίζει αν θα εγκρίνει το αίτημα της εταιρείας ΤΟΤΑL για χρήση των εγκαταστάσεων της εταιρείας MEDSERV στο λιμάνι της πόλης για διερευνητική γεώτρηση, που σημαίνει παράταση της λειτουργίας της εταιρείας για περίοδο έξι μηνών, δηλαδή μετά τον Αύγουστο του 2016.

Το θέμα συζήτησε η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας, ενώ έξω από Δημοτικό Μέγαρο κάτοικοι της πόλης πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

 Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας συνήλθε για να συζητήσει το θέμα της εταιρείας ΤΟΤΑL για παράταση των διερευνητικών γεωτρήσεων για ένα εξάμηνο. Ταυτόχρονα έχουμε και αίτημα από την εταιρεία ΕΝΙ για παράταση ακόμα ενός χρόνου με δικαίωμα παράτασης για άλλους έξι μήνες».
 
Πρόσθεσε ότι «τα διάφορα οργανωμένα σύνολα, τα κόμματα, οι βουλευτές, οι Δήμαρχοι και όλοι όσοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Ανάπτυξης  έχουν τις τοποθετήσεις τους οι οποίες θα είναι μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου και της επιθυμίας του Δημοτικού Συμβουλίου να ακούσει τις απόψεις όλων των οργανωμένων συνόλων, ούτως ώστε τη Δευτέρα να ληφθεί η πιο σωστή και ωφέλιμη απόφαση για την πόλη. Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις οι οποίες εκφράζονται αλλά μέσα στα πλαίσια μιας νηφάλιας ανταλλαγής απόψεων».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των εγκαταστάσεων τον Αύγουστο του 2016 δεν θα διαφοροποιηθεί εάν η Λάρνακα δεν συναινέσει ή δεν τα βρει με τις εταιρείες».   
 
Στην Επιτροπή Ανάπτυξης πόλης και επαρχίας Λάρνακας συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι Δήμαρχοι Δήμων της επαρχίας Λάρνακας και κατεχόμενων Δήμων με έδρα τη Λάρνακα, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι των Συντεχνιών και αγροτικών οργανώσεων, επαγγελματικοί σύνδεσμοι όπως το ΕΒΕΛ, η ΠΟΒΕΚ και ο ΠΑΣΥΞΕ, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών οργανώσεων και διάφορες οργανώσεις όπως η ΕΤΑΠ Λάρνακας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας και η Σχολική Εφορεία.  

Εξω από το Δημοτικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν περίπου 30 άτομα των ανεξάρτητων ομάδων «Λάρνακα εν Δράσει», «Πολίτες Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά» και «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δρομολαξιάς - Μενεού».

Σε δηλώσεις της η Ελένη Μωϋσέως από την Ομάδα «Λάρνακα εν Δράσει» ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε και να δείξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ότι είμαστε εναντίον σε οποιαδήποτε ενέργεια για βιομηχανοποίηση της Λάρνακας. Η συνεδρία που γίνεται σήμερα έχει μεν συμβουλευτικό χαρακτήρα, ωστόσο θα διαμορφώσει απόψεις και εμείς θα βρισκόμαστε εδώ και θα λέμε ότι δεν θέλουμε να αλλάξει η Λάρνακα, δεν αρμόζει σ’ αυτή την πόλη να είναι βιομηχανική».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «θα πρέπει να σκεφτούμε πόσα άτομα θα εργοδοτούνται εάν η Λάρνακα πάρει το δρόμο που της αξίζει, που είναι η τουριστική ανάπτυξη. Πριν από δύο χρόνια είχε στηθεί το ίδιο σκηνικό περί προσωρινότητας των εταιρειών στο λιμάνι της Λάρνακας και επειδή αυτό γίνεται και σήμερα θα πούμε πως ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΕΕ: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου
Στο Άμπου Ντάμπι για τη σύνοδο της συνέλευσης IRENA ο Γιώργος Παπαναστασίου