Noble: Σβήνει το πλάνο για πετρέλαιο στo οικόπεδο 12

Εγγυητική της τάξης των €6 εκατ. ευρώ παίρνει η κυβέρνηση από τη Noble, αφού η εταιρεία ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου στο οικόπεδο 12, όπως προνοείται στο συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews εδώ και μήνες η Noble ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ερευνητικού χαρακτήρα, για εντοπισμό πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που η κυβέρνηση δέχτηκε βάσει –όμως- των διαδικασιών που υπαγορεύει το συμβόλαιο της εταιρείας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα στο συμβόλαιο υπάρχει συγκεκριμένη ρήτρα η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση αναβολής εργασιών βάσει συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το συμβόλαιο έρευνας και εκμετάλλευσης, η εταιρεία υποχρεώνεται να καταβάλει ποσό της τάξης του 10% από τον υπολογισμό του συνολικού κόστους για μια γεώτρηση. Αυτήν ακριβώς τη ρήτρα ενεργοποίησε η κυβέρνηση, ζητώντας από τη Noble το ποσό των €6 εκατ. Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ακόμη ότι ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Δυσφορία από τη Noble και διεθνείς εξελίξεις
Την ίδια ώρα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του InBusinessNews τονίζουν ότι η Noble εξέφρασε τη δυσφορία της για την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει την εγγυητική των €6 εκατ., ωστόσο, επαφές των δύο πλευρών καθησύχασαν τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της αμερικανικής εταιρείας.

Πλέον η Noble επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, με προσανατολισμό την αποστολή των ποσοτήτων προς το τερματικό υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου.

Η συμμετοχή της BG στο τεμάχιο «Αφροδίτη» φέρνει –σαφώς- πιο κοντά τις δύο εταιρείες και την αποστολή του φυσικού αερίου στο Ιντκού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις εμπορικές συμφωνίες το κράτος δεν έχει εκτελεστικό ρόλο, παρά μόνο συμβουλευτικό ή και γεφυρωτικό, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως για παράδειγμα στις συζητήσεις που προέκυψαν για συμμετοχή της BG στο τεμα΄χιο «Αφροδίτη».

Νέος γύρος αδειοδοτήσεων με ερωτηματικά
Την ώρα που η Noble με τους εταίρους της, πλέον, σχεδιάζουν το πλάνο αξιοποίησης της «Αφροδίτης», η κυβέρνηση πραγματοποιεί σκέψεις για την επόμενη μέρα για την κυπριακή ΑΟΖ.

Με επιβεβαιωμένες ποσότητες να έχουν εντοπιστεί μόνο στο οικόπεδο 12 η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο για προκήρυξη τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων, προσπαθώντας να αξιολογήσει τα οφέλη αλλά και τις ζημιά που μπορεί να προκληθούν από έναν νέο γύρο αδειοδοτήσεων.

Η κατρακύλα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι απολύσεις και ο περιορισμός επενδύσεων για έρευνα σε νέες αλλά και υφιστάμενες περιοχές με υδρογονάνθρακες, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για έναν νέο γύρο αδειοδοτήσεων. Την ίδια στιγμή πιθανή αποτυχία σε επίπεδο ερευνών θα διαβρώσει περαιτέρω τη φήμη τόσο της Κύπρου όσο και της ευρύτερης περιοχής ως επισφαλούς, ενεργειακού προορισμού, παρά τις θετικές ενδείξεις στο τεμάχιο «Ζορ» της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Σε κάθε περίπτωση, το 2016 αποτελεί χρονικό σημείο κομβικής σημασίας για τα ενεργειακά ζητήματα της Κύπρου, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμών για εσωτερική αξιοποίηση του φυσικού αερίου, όσο και σε διεθνές επίπεδο συνεργασιών και σχεδιασμών για εμπορική αξιοποίηση –σε πρώτη φάση- του οικοπέδου 12.

Δειτε Επισης

Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ
Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου διά θαλάσσης
Επιτροπή Εμπορίου: Ζητά προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο
Γ. Παπαναστασίου στο InBusinessNews: Σαφής η θέση μας για Great Sea Interconnector-«Όσο πιο σύντομα...»
Οι εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ρίχνουν τις τιμές πετρελαίου