ΚΕΒΕ: Οι εργαζόμενοι δεν είναι ιδιοκτήτες των ημικρατικών

Σε έντονο ύφος το ΚΕΒΕ αναφέρεται στη στάση των συντεχνιών της ΑΗΚ και των προθέσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το ΚΕΒΕ καταδικάζει έντονα την αρνητική στάση των Συντεχνιών των υπαλλήλων της Α.Η.Κ στην απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίσει την Α.Η.Κ. σε δύο ημικρατικούς οργανισμούς με τον ένα να ασχολείται με το Δίκτυο και Διανομή και τον άλλο να ασχολείται με την Παραγωγή και Προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος».

Παράλληλα, σημειώνεται: «Οι αποφάσεις αυτές των συντεχνιών είναι ακραίες, αχρείαστες και αδικαιολόγητες καθότι αφενός η κυβέρνηση έχει ήδη αποσύρει το διάταγμα αποκρατικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου και αφετέρου τα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων στην Α.Η.Κ διασφαλίζονται πλήρως».

Μάλιστα, το ΚΕΒΕ σημειώνει ότι επαναλαμβάνει ότι οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς δεν είναι ιδιοκτήτες των οργανισμών αυτών και κατ΄ επέκταση δεν μπορούν να προβάλλουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση τους.

Παράλληλα, σημειώνεται: «Το ΚΕΒΕ παρά την διαφωνία του για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το διάταγμα για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, θεωρεί ότι η σημερινή απόφαση θα βοηθήσει στην σταδιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Α.Η.Κ. καθότι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία ανταγωνισμού στο τομέα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τις χαμηλότερες τιμές.  
Παράλληλα θα γίνει δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων με νέους παίκτες στην αγορά ηλεκτρισμού αφού οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα θα εξαλειφθούν».

Εξάλλου, αναφέρεται: «Είναι αδιανόητο, σε μια περίοδο όπου η οικονομία αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις από την παρατεταμένη ύφεση, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι ευρίσκονται στην ανεργία αλλά και αρκετές επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υπόκεινται σε μεγάλες θυσίες, να εκδηλώνονται αυτές οι καταστροφικές συμπεριφορές από εργαζόμενους με μεγάλα εργασιακά προνόμια που το μόνο που κατορθώνουν είναι να υπομονεύουν την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Α.Η.Κ. Με αφορμή τις αχρείαστες αυτές κινητοποιήσεις και σε περίπτωση που οι Συντεχνίες επιμένουν στις απεργιακές αποφάσεις τους, το ΚΕΒΕ καλεί για ακόμα μια φορά τη Κυβέρνηση και τα Κόμματα να προχωρήσουν αμέσως στη νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό και αποτελεσματικό δίκτυ προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία».

 

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent